Click Me Plzzzz

Thursday, October 25, 2012

Apa Ada dengan SUARA...???

Kalau tak clear view tu, maka eloklah anda berkunjung ke deviantart aku, kerana kat situ adalah platform yang terbaik untuk view apa-apa jenis visual arts secara online (boleh click kasi enlarge sepuas-puasnya kat sana)...jemput ke sana sekejap wahai para sahabat sekalian ^^


Ni adalah antara 'kegunaan-kegunaan' aku buat kengkawan girls aku yang 'lawa/cantik' masa kitorang study sama-sama dulu. Suara aku secara semula-jadinya ada 4 set octaves, di mana set octave vocal aku yang paling rendah/base memang menyerupai suara lelaki 20-30'an. Kalau cakap ikut tepon, memang senang-senang saja aku boleh tipu jantina aku (dengan syarat orang tu tak kenal aku in real life la...hahah) ^^

Mungkin juga fenomena ini terjadi disebabkan oleh penyakit 'batuk kronik' yang pernah melanda diri aku sewaktu aku berumur 5 tahun dahulu. Pada tahun 1988, keluarga aku telah membawa aku pergi jalan-jalan ke Bangkok via keretapi, memang seronok bersiar-siar tengok budaya luar yang penuh sejarah dan seni bersama keluarga tersayang. Tiba-tiba, tanpa diduga, banjir besar telah melanda Thailand, dan terus merebak ke Perlis. Aku yang berumur 5 tahun waktu itu, memang tidak mempunyai immune system yang cukup kuat untuk melawan penyakit, maka menderitalah aku selama 2 tahun, terbatuk sana terbatuk sini...dan selama itu hiduplah aku dengan berpuluh-puluh (nak dekat seratus kot) botol ubat batuk khas yang telah disyorkan oleh doktor untuk mengubati penyakit batuk aku itu.

Masa aku tingkatan 1, aku pernah kena marah free-free saja oleh abang kepada kawan perempuan aku yang merangkap rakan sekelas aku kat dalam tepon, gara-gara dia ingat aku ni mamat pedo mana ntah yang berhasrat nak kacau adik dia. Aku call pakai tepon rumah (yelah, masa tu mana nak ada henpon), so abang dia gi angkat. Dengar je suara aku, cakap nak berbual dengan adik dia (pasal keja skolah), dia terus marah dan letak tepon...aisehhh (-_-"). Terkilan hati aku yang naive lagi innocent di kala itu. Masa tu aku belum pandai 'memilih' set octave suara aku lagi, aku cuma tahu bercakap pakai set octave vocal yang aku paling selesa, iaitu second base. Lama-kelamaan, aku dapat melatih diri aku untuk 'memilih' set-set octaves vocal aku secara selektif mengikut keadaan sekeliling yang bersesuaian, dan sewaktu dengannya. So berbalik pada kes aku kena marah free-free kat dalam tepon disebabkan oleh 'misunderstanding' itu, kawan sekelas aku tu pon minta maaf gila-gila kat aku pada keesokan harinya kat dalam kelas...hahahaha. The end ^^

Ok, seperti biasa...mana yang baik sila amik buat teladan, mana yang buruk sila jangan ikut~


Matane koneko-tachi chan!! (=^w^=)
Salam Eid Adha 2012~ 


Saturday, October 20, 2012

Pedobear Lahanat, Jaga Kau...

Salam, and good day 1 Malaysia...what a wonderful Saturday today, yes it is~ ^^

Ok kali ni aku terpanggil untuk bercakap pasal soal pedophiles (sexually attracted to children) yang makin bertambah dan berkembang biak tanpa kawalan biologikal yang efektif dikala kita menuju ke zaman yang makin tiada sempadan ini ^^
pedobear's hungry omnomnom...

Setelah aku selesai memasak seperiuk sup ayam untuk dijadikan sajian tengah hari dikala weekend yang aman ini sebentar tadi, aku telah sempat menskodeng blog Len Inoue dan terbaca postnya pasal kisah zaman skolahnya yang mencuit hati. Ini membuatkan aku telah terkenang kisah silam zaman sekolah rendah aku sendiri, yang mana pada masa itu (darjah 1-2) uniform aku adalah pinafore, belum lagi ke uniform baju kurung yang lebih sopan. Yelah, pada zaman itu kes2 pedobear lahanat masih belum berleluasa atau diketahui sangat, dan coverage media massa juga belum lagi 'hebat' seperti zaman sekarang, maka ibu bapa sekalian tidak begitu aware dan berwaspada dengan kemungkinan penampilan anak2 mereka yang innocent itu kelihatan mengiurkan pada golongan sakit jiwa berfetish luar tabii @ pedobears ini. Fyi pedobears yang lebih kronik boleh/mampu terangsang dengan melihat bayi berusia 10 hari sekalipun. Agaknya kalau dorang ni diberi gambar scan bayi dalam uterus ibu mengandung sekalipun, barangkali 'haiwan peliharaan' mereka yang kat bawah tu akan merasakan 'sesuatu' juga. Seriusu, otak mereka memang layak dibedah dan dikaji setiap neuronnya oleh para pengkaji/pakar sains otak sekalian alam. 


Aku sendiri pernah diekori oleh sang pedobear semasa aku darjah 1 (pinafore) dan darjah 3 (baju kurung). Sebelum aku meneruskan cerita aku yang picisan ini, janganlah para pembaca sekalian salah faham, aku bukannya nak cakap aku ni cute ka apa masa aku bebudak hingusan dulu, pedobear adalah spesis manusia yang main taram saja suka kacau mana2 saja budak kecik bila ada kesempatan. Ok, aku cerita kes yang darjah 1 tu dulu lah. Masa tu waktu tengah hari, time balik sekolah. Aku sedang berjalan-jalan kat luar kelas, dan aku lalu kat kawasan redup tepi bangunan darjah 1 sambil meniti di tepi longkang kecil seperti seekor kucing. Tiba-tiba aku sedar ada sepasang mata leka memerhatikan aku dari bawah sepohon pokok yang rendang, dia bertenggek di atas motosikalnya. Aku mula rasa tidak selesa lalu berlalu pergi dari situ sambil buat2 tak perasan kehadirannya, aku anggap dia mcm hantu. Tiba2 dia (umur dalam lingkungan lewat 20an) bangun dan ikut aku dari belakang, aku mula panik, tapi masih cekal maintain cool aku, berjalan menuju ke bilik darjah. Walaupun dalam kelas aku ketika itu tiada sorang pon muridnya, aku tahu mak aku (juga merupakan cikgu darjah 1 aku) ada di dalam kelas ketika itu sambil leka menanda buku latihan murid-muridnya sebelum pulang ke rumah bersama aku seperti biasa. Sebaik saja aku smpai ke destinasi aku, aku berjalan ke arah mak aku smbil menunjukkan reaksi muka cuak lagi pucat aku itu. Sang pedo bodoh itu pun telah membabi buta follow saja aku smpai ke muka pintu kelas, dan bertentang mata dengan mak aku. Mak aku lalu bertanya dengan tegas, "Awat ikut dia ni??!", dan sang pedo menjawab, "Dia takut...hahah", dan mak aku naik bengang, "Kalau takut awat??!", dan pedo yang terbodoh itu pun kata, "Tak dak apa la...saja", dan terus berlalu pergi. Walaupon kejadian tu dah lama berlalu, aku masih boleh 'melihat' imbasan2 image kejadian bangang itu kerana ianya sudah terpahat kat memori aku. Lepas tu mak aku dah jarang stay back kat kelas untuk menyiapkan kerja2nya sebelum pulang ke rumah.

Masa aku darjah 3 pula, aku diekori lagi di dalam kawasan sekolah oleh sang pedo yang kali ini aku kira berumur dalam lingkungan 30an. Masa tu waktu awal petang, yang mana mak aku terpaksa stay back untuk attend satu meeting cikgu-cekgi yang dipengerusikan guru besar, bertempat di dalam sebuah bilik darjah. Sedang aku berjalan-jalan sekitar sekolah sambil menyapa beberapa rakan aku yang menunggu guardian mereka datang jemput mereka pulang, datang seorang lelaki menyapa aku dan bertanya, "Adik, ada nampak X tak? Dia balik dak lagi?", dan aku jawab, "Tak tau saya, tak kenai la~", ayat lurus bendul yang standard sorang budak akan cakap, dengan irama innocent. Lepas tu aku berlalu pergi. Pakcik pedo itu seolah-olah tak puas hati dengan jawapan ikhlas yang aku beri, lalu follow aku slowly dari belakang. Sekali lagi dalam hidup aku, perasaan cuak gila itu datang meresapi jiwa. Aku pon buat balik taktik selamatkan diri yang lama, iaitu lead saja sang pedo malang itu ke tempat ada orang yang boleh tolong aku, lagi ramai lagi bagos. Jangan lah pula korang salah paham dan bajet aku nak cakap aku ni 'bijak' ka apa, aku cuma nak menceritakan pengalaman aku kena follow dengan pedo, dan bagaimana aku perangkap sang pedo itu saja. Aku bersyukur kerana Allah Taala telah tolong aku dengan memberi aku idea best sepantas kilat dikala itu untuk aku bisa menyelamatkan diri, dan tidak terpana ketakutan atau 'go blank' begitu saja. Bacalah dengan mata hati, bukan mata ketam merah. Ok, aku pon lead si pedo malang itu ke lokasi meeting cikgu-cekgi sekolah itu, dan lalu di hadapan pintu bilik darjah penuh dengan cikgu dan guru besar skali, sambil menunjukkan reaksi muka cuak dan pucat, desperate for help @ little damsel in distress. Seperti biasa sang pedo bodoh lagi sangap itu follow saja dari belakang, tidak sedar yang dia juga kena lalu di hadapan pintu bilik darjah yang penuh dengan cikgu-cekgi ketika itu. Menyedari ada sesuatu yang tak kena, guru besar aku terus keluar dan 'menangkap' lelaki itu, diikuti dengan beberapa cikgu lain yang curious nak tahu pakejadah yang sedang berlaku. Perasaan cuak dan takut aku lalu berpindah ke hati perut sang pedo pula, menggelabah bewak dia, lalu aku berbisik di dalam hati, "Padan muka kau wahai pedo lahanat, pasni aku harap kau bertaubat jangan dok pi buat dah benda keji lagi haram ni". Aku rasa cikgu2 yang merangkap mak bapak budak2 tu pon mesti ada yang berbisik benda yang sama dalam hati diorang ketika itu.

rawrrrr....makan budok!!!

Ok tamat kisah aku berhadapan dengan pedobears. Baru-baru ini pula aku dengar kisah lawak lagi sarkastik yang sangat tak bleh blah, terpanggil untuk aku bercerita kat sini. Sembang2 sama mak aku yang kini sudah lama berpencen, mak aku cerita, 2 years ago ada satu taska/tadika yang telah memecat ramai (almost all) para pendidiknya dek kerana mengesyaki mereka telah dengan sengaja 'mengotorkan' minda kanak2 taska tersebut dengan mengajar kanak2 innocent itu bagaimana hendak mencarut atau bercakap kotor. Hanya kerana tuduhan tersebut semuanya telah dipecat dengan tiada belas kasihan. Apa yang sebenarnya telah berlaku ialah, pendidik2 malang tu sebenarnya berniat baik hendak mengajar kekanak itu bagaimana hendak mengenalpasti ciri2 seorang pedobear. Jika suatu masa nanti ada mana2 lelaki 'berupa innocent' datang menghampiri kekanak ribena tersebut lalu memegang/menyentuh mana2 bahagian badan yang private, kekanak itu perlu lari atau menjerit minta tolong kat sesiapa saja yang ada berhampiran. Kekanak di taska itu kendiannya diberitahu apakah bahagian2 yang dikatakan private itu, dan disebut nama2 bahagian itu dalam bahasa pasar (betul jugak, ajar benda simple la kan, takkan la nak sebut secara saintifiknya pulak kan? yang nak belajarnya tu kekanak ribena, bukan pelajar sekolah menengah...alahai). Apabila kekanak ribena yang innocent tu balik rumah masing2, dengan innocentnya mereka menceritakan apa yang mereka telah belajar hari itu kat mak bapak diorang, lalu mak bapak diorang pon salah faham dan terus menyerbu/menyerang pihak atasan taska itu beberapa hari selepas 'lesson' yang berguna itu diajar. Terpengaruh dengan kata2 mak bapak yang tengah marah sakan kerana yakin merasakan berlakunya ada pagar makan padi kat taska tersebut, hampir kesemua pendidik taska yang tak ramai sangat itu kena buang terus, never to return, get lost and stay lost.

Aku dulu tak pernah masuk taska/tadika, maka aku tak ada langsung pengalaman menjadi kekanak ribena taska. Aku terus masuk darjah 1 dan diperhatikan oleh mak aku yang tegas...hahah ^^

Sekian cerita aku kali ini. Mana yang baik sila ambil buat teladan, mana yang buruk silalah jangan ikut...

Matane koneko-tachi chan~ (=^w^=)

Friday, October 12, 2012

Personal Anime Review #2

Hey ya'll how's it goin' ya'll???? It's anime review time again!! XD

In this simple 2nd anime review of mine, I am going to highlight the following 10 anime series/animovies:

#1 Yakitate!! Japan
See here for more info

Genre: Informative, Comedy, Drama, Slice of life, Tournament
Creator: Takashi Hashiguchi
Vintage: 2004
Type/length: 69 episodes (completed) 
Personal rating: 8.5/10
* I learned quite a lot about the science of bread-making from this anime. It's nice to learn educational stuff the fun way from a creative anime, just don't believe everything in it, and always refer back to properly recognized educational books afterwards (not wiki ok, not wiki) ^^



#2 Toki wo Kakeru Shoujo 
(The girl who leapt through time - movie)
See here for more info

Genre: Action, Supernatural, Science fiction, Romance, Drama
Creator: Madhouse 
Vintage: 2010
Type/length: movie
Personal rating: 8/10
* Leaping through time and changing all of your past mistakes may seem like a fine idea, but that will lead to new mistakes...not a good idea LoL ^^





#3 Tekkonkinkreet (movie)
See here for more info

Genre: Action, Supernatural, Psychological, Fantasy
Creator: Taiyo Matsumoto, Shoujirou Nishimi, Chie Uratani 
Vintage: 2006
Type/length: movie
Personal rating: 9/10
* Warning: Very controversial with significant objectionable content (religious aspect). Watch with an open mind regarding the topic of rotten society/crime and yakuza, at your own risk. The artwork, message, graphics and even the soundtrack in this piece are priceless.



#4 Fullmetal Alchemist: Brotherhood  
See here for more info
Genre: Action, Adventure, Comedy, Drama, Supernatural
Creator:  Hiromu Arakawa
Vintage: 2009
Type/length: 64 episodes (completed) 
Personal rating: 7.5/10
* More interesting and psychological with a stronger impact compared to its previous (or prequel) Fullmetal Alchemist series ^^

#5 Gokusen
See here for more info

Genre: Action, Comedy, Drama, Slice of life
Creator: Kozueko Morimoto
Vintage: 2004
Type/length: 13 episodes, 1 live action movie
Personal rating: 7.5/10
* Yakuza teacher for teaching yakuza-like students...niceee hahahaa XD






#6 Hanasaku Iroha 
See here for more info
Genre: Comedy, Drama, Slice of life, Romance
Creator: P.A. Works 
Vintage: 2011
Type/length: 26 episodes (completed)
Personal rating: 8/10
* Ohana's grandma is so strict, even her granddaughter (Ohana) has to work her ass off at the family onsen-inn run by obachan. No special treatments ^^


#7 Danshi Koukousei no Nichijo
 (Daily Lives of High School Boys)
See here for more info

Genre: Comedy, Slice of life
Creator: Yasunobu Yamauchi
Vintage: 2012
Type/length: 12 episodes (completed)
Personal rating: 8/10
 * There's one silly part where they initiate a ping pong quiz game, where 1 set is based on answering (while batting the ball) 1 specific question proposed by 1 member, so speed n intellect are a required combo in this game. One of the members proposed: "Name the countries where the flag has the moon in it", n the first opponent answered "Malaysia!" and bats the ball. Funny thing is the one who proposed the question only had 'Malaysia' in mind and was so confident that his friends will never ever think of the same answer as his LoL! XD


#8 Blade of the Immortal 
See here for more info

Genre: Action, Psychological, Supernatural, Adventure
Creator: Hiroaki Samura
Vintage: 2008
Type/length: 13 episodes (completed)
Personal rating: 8/10
* "Manji is a crass, violent samurai with a special ability of immortality, killing the bad guys while searching for a way to finally die"...wickeeeed!! XD




#9 Cooking Master Boy
See here for more info

Genre: Action, Comedy, Drama, Supernatural, Tournament, Romance
Creator: Etsushi Ogawa, Masami Anno, Nagisa Miyazaki 
Vintage: 1996
Type/length: 52 episodes (completed)
Personal rating: 8.5/10
* Mao is a super genius young chef with a super incredible cooking ability and passion at such a young age. Mao is my inspiration of genuine cooking since forever! XD




#10 Gintama
See here for more info

Genre: Action, Comedy, Drama, Supernatural, Adventure
Creator: Hideaki Sorachi 
Vintage: 2006
Type/length: 254 episodes on-going, 1 movie
Personal rating: 7/10
* Gintama/Kintama is good for silly laughs. Gintoki and friends are crazy all the way. It seems that Elizabeth is damn popular in Ayam dan Babi's blog, it's practically their mascot LoL!!! XD


That's all for this 2nd anime review. Look forward for my next anime review on Personal anime review #3, where I'll be highlighting 10 more catchy anime series/movies XD

~Previous anime review~

Last but not least, I'd like to share my home-made acoustic anime song cover 'For you - Azu', from one of Naruto Shippuuden's early ending themes. Naruto Shippuuden has been reviewed in the previous entry XD 


This video has been purposely 'mirrored' by myself, due to copyright issues even after I have made a clear disclaimer shout-out at the beginning of the clip. Enjoy anyways ^^ 

Jya mata ne, koneko-tachi chan!! (=^w^=)

Tuesday, October 2, 2012

Nak berniaga, buat cara nak berniaga...


Ok, post kali ni still bukan another anime review (diharapkan yg menunggu anime review dari aku tu jangan tension ngan aku hatta meng-unfollow aku pulak, next post pasti aku akan letak my 'personal anime review #2'...aku janji bebeh ^^).

Kelmarin dulu aku tertidur awal, pastu terbangun awal pagi (pagi buta kelam). Alang-alang terbangun awal, aku mengambil keputusan untuk keluar ke markit (pasar basah) selepas selesai menunaikan semayang subuh. Dah agak lama aku tidak mencuri masa berkunjung ke markit untuk membeli ikan dan sayur segar, so aku pun angkut sampah rumah (kat markit ada tong sampah besar, boleh dihumban kat situ), masukkan ke dalam boot keta, stat enjin dan terus menuju ke markit. Awal pagi jalan tak ramai orang, mmg perfect timing untuk ke pasar dan run a few errands. Barang-barang basah kat markit lain dan berbeza sangat dari yang dapat dibeli kat supermarket, in terms of freshness and taste. 

Sampai di kawasan markit, aku pun pergi buang sampah dan terus berjalan masuk bangunan terbuka yang dijadikan markit itu. Ada macam-macam fresh ingredients menarik, sotong, ikan, sawi, ayam, keli hidup, tempe, telur puyuh dan banyak lagi, cuma daging lembu saja tak ada hari tu. Aku nak beli sikit sotong dan ikan kembung, so aku pun pergi kat sorang makcik cina ni, yang mana hasil tangkapan laut yang dia jual tu paling menggamit hati. Aku bukan 'bias' bangsa ka apa, tapi bab jaga hati customer aku memang tabik/salute spring sama itu orang cina. Aku tak perlu minta perhatian dari penjual untuk diberi perhatian sebagai pelanggan. Sambil sibuk berjalan kiri kanan kaunter melayan karenah pelanggan-pelanggan dia yg lain, makcik cina itu acknowledge kehadiran aku dan bercakap memandang aku sambil tersenyum "Mau ikan? Ikan tenggiri ada, sotong besar ada sotong kecik ada , udang ada...ikan kembung sekilo 3 ringgit". "Nak ikan kembung sekilo", aku cakap sambil menghulur sepinggan besar ikan kembung saiz sederhananya yang segar untuk dia bungkuskan. "Ok, 3 ringgit, lagi mau apa?" tidak lekang senyuman di bibir. Aku tengok sotong dia ada 2 jenis, sotong cumit (kecil dan tirus) dan sotong katak (besar dan bulat sedikit).


Sesotong yang aku beli. Yang besar tu sotong katak, yang kecik sikit dan common tu sotong cumit. Bagi aku, rasa isi sotong katak lebih sedap dari sotong cumit, tapi masih inferior kalau nak dibandingkan dengan sotong kurita. Sotong kurita juga diketahui sebagai cephalopod paling bijak, dan bagi aku paling sedap. Adakah makin bijak sesuatu sotong itu maka makin sedap rasa isinya? Mungkin ada kaitan dan berkorelasi positif...

"Nak sotong kecik setengah kilo", aku cakap sambil memandang sotong cumit. "Sekilo 12 ringgit kalo stengah kilo 6 ringgit", cakap makcik cina tu smbil menimbang stengah kilo sotong cumit untuk aku, pastu aku menambah "Okeh, sotong besar ni saya nak 1 ekor", sambil memilih seekor sotong katak bersaiz sederhana besar (approximately 17cm in length n 8cm in width, not including tentacles). "Sotong besar ni mahai sikit", cakap makcik tu sambil menimbang sotong katak pilihan aku. Aku jawab "Sotong yang ni pandai, tak makan candat". Makcik cina tu terkejut dan cakap "Oh? Ya ka? Mana tau?". Aku jawab "Saya penah pi candat sotong kat laut, yang ni memang pandai tak mo makan candat punya, tak boleh tangkap". "Oooh, macam tu ka?", tanya makcik cina itu lagi. "Yang kecik ni bodo sikit, senang tangkap", aku tambah lagi bersahaja, lepas tu makcik tu laju saja terus ketawa besar "HAHAHAHA!", menarik perhatian orang sekeliling melihat ke arah aku dan makcik cina itu. Aku senyum saja dan terus keluarkan duit untuk bayar, dalam hati aku (aiyoo gelak besar la pulak makcik ni). Lepas aku bayar makcik cina tu cakap "Okay tengkiu aaa, tengkiuk tengkiuk", dan aku pon beredar ke tempat sayur pulak. Customer service/care makcik cina tadi aku bagi skor 'A'.


Yang muncung mcm tgh bercakap tu bukan mulut dia. Tu adalah organ propulsi jet yang digunakan untuk bergerak sambil sembur air, dan juga menyembur keluar dakwat bila perlu masa dia hidup dulu. Mulut dia pulak berupa paruh tajam (beak) yang berada terbenam kat atas dikelilingi tentacles.

Aim aku seterusnya adalah beberapa jenis sayur-sayuran segar. Aku pergi kat tempat sayur yang dijaga oleh sepasang makcik dan pakcik melayu (barangkali suami isteri). Dua orang tersebut sibuk menimbang sayur dan bahan-bahan lain sambil membelakangkan kaunter sayur-sayuran mereka. Aku pon terus ambil sebuah bakul plastik kecil yang disediakan mereka untuk kegunaan pembeli bagi memilih sayuran sebelum menyerahkannya semula kepada mereka untuk ditimbang. Sesudah aku memilih, aku melihat makcik dan pakcik itu masih lagi sibuk menimbang barang-barang lain dan masih tidak mengendahkan pelanggannya. Aku menunggu saja sambil melihat pasangan itu meneruskan kerja mereka. Setelah lebih kurang 10 saat aku tercegat di depan kaunter sayuran dan mula rasa awkward berdiri di hadapan penimbang kaunter, aku mengambil keputusan untuk membawa sebakul sayuran pilihan aku itu ke tempat makcik dan pakcik itu sibuk menimbang di sebalik sana. Makcik itu boleh buat-buat tak nampak aku dengan riak expresi wajah yang separa annoyed, dan terus tidak mengendahkan aku. Pakcik tu pulak, terus sambung kerja mengangkat dan menyusun barang-barang lain di tepi aku. Mula lah aku rasa seperti nak belah dan tinggalkan saja sayur-sayuran itu, cancel terus niat nak beli setelah 10 saat lagi masa aku terbuang menunggu respon penjual yang tak suka pada pembeli itu. Belom sempat aku berbuat demikian, makcik itu memandang aku sepintas lalu dan terus memanggil seorang kenalannya (mungkin saudaranya), "Dinnn, tolong mai timbang hat dia ni sat!". Seorang lelaki berbaju merah datang dalam keadaan separa bergegas dan mengambil bakul berisi sayuran aku itu untuk ditimbang bagi menentukan harga total yang perlu aku bayar. Setelah selesai menimbang dalam keadaan separa tergesa-gesa, Din yang nampak seperti seorang yang agak lurus itu pon menghulurkan sebeg plastik sayuran aku dan berkata, "Semua 7 ringgit kak". Aku pon keluarkan RM7 dan beri pada Din, kemudian aku ambil sayur aku dan beredar keluar dari markit. Dalam tengah berjalan menuju ke kereta aku sempat berfikir, "Awat aku rasa macam bersalah ja ni, macam aku ni mengacau ja makcik dan pakcik sayoq tadi? Konpius...aku salah ka depa yang salah? Aku tak suka gila ngan perasaan tak best macam ni".


Sayur-sayuran depa dah cantik dan segar, cuma adab meniaga ja kurenggg...tak paham aku. Aku bagi markah customer service/care makcik dan pakcik melayu tu, 'D'. Seandainya aku blah saja tanpa membeli sayur depa tadi tu, maka depa akan aku beri 'F'.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...