Click Me Plzzzz

Sunday, December 30, 2012

Captain Kitty Sails - original short story


view at deviantart here
Captain Kitty sets sail quite often these days, usually at dusk where he goes offshore into the Pacific Ocean with Catnip.

Catnip, a somewhat clichéd name he bestowed upon his fishing boat, is a fine 26-feet fibreglass vessel , with a 212 gallon tank of fuel capacity, equipped with mesmerizing docking halogen lights, and Furuno electronics for determining location, and fish shoal detection. Catnip is Captain Kitty’s most cherished companion.

Catnip has gone through considerably rough stormy seas and angry waves, she handles them very well, splendidly every time. Catnip has been a fine fishing boat for Captain Kitty for 10 years now, today is their 10th anniversary. Good ol’ Catnip is the most precious thing in this whole wide world, for ol’ solitary Captain Kitty, who loves fishing more than anything, alone with Catnip venturing into the open Pacific Ocean with no worries, every time.

In the dark of night with no moonlight, where the sea is calm and the wind is still, Captain Kitty would then see thousands of diamonds glittering on the surface of the night sea. “Ah, tis the purrrfect time fer sum squid jiggin’ eye Catnip?” , the usual phrase Catnip would hear coming from her master, whenever they hit a ‘squid jackpot’ location. Squid eyes glitter in the dark night, while they hunt for small wandering fish and shrimps as prey to feed their hungry bellies. Catnip likes squid jigging time too, perhaps as much as Captain Kitty even though she cannot join in the fun, jigging away those greedy squids for hours, static in the still of night. Captain Kitty would use his portable white lamp as his primary bait to lure the squids near Catnip’s starboard, the right-hand side of the vessel, while he prepares his jigs and smelly fish baits. Smelly fish baits are a fine offering to the squids, in return for their souls and flesh taken without their prior consent. Hours went by, and one after another, and another, and another squid fell for Captain Kitty’s smelly fish baits, foolishly biting the sharp jig thus letting themselves get caught and pulled out of their playground, never to return to the sea alive, ever again, one after the other. Smelly fish baits are indeed irresistible to the squids, dangling in the seawater giving out a mesmerizing and intoxicating scent, under the mesmerizing and intoxicating light of Captain Kitty’s portable fishing lamp.  

After Captain Kitty’s insulated fish box is about three quarter’s full of fresh squids, and having no more smelly fish baits left to offer, he decides to stop jigging and start heading home. “A good catch we had this time eye Catnip? Let’s head home fer now eh”, the usual phrase Catnip would have to listen to every time her master has had enough of fishing for the night. Catnip could swear that she understands Captain Kitty better than anyone in this whole wide world, and she never grows tired of having to hear his usual ramblings, every time, all the time. 


~fin~ 
 

Wednesday, December 26, 2012

Review Recipe Pai Epal Seorang Lanun


Salam ceria readersku yang sempoi dan comey skalian~ 

Happy holidays bagi yang sedang bergumbira bercuti sempena hari Natal.. bagi yang masih sedang menyambut hari Natal, banyak dapat hadiah kali ni? ^^

Okies, kali ini entry pasal makanan: Apple Pie ala-ala mekdi's. Last week Aujinz@Lanun Ranggi ada kongsi cara-cara dia buat apple pie express (15 minit) versi malas menguli, yang mana dia kata rasanya adalah seakan-akan apple pie mekdi. Wow.. aku tertarik untuk mencuba, sebab tak perlu menguli dan guna roti saja sebagai crust pie itu.. sungguh tergamit curiosity aku untuk mencuba eksperimen ini, dan ingin aku rasa apa boleh pakai ka statement Aujinz yang mengatakan ianya macam mekdi punya apple pie? Muehehee, mari mengeksperimente~ (ala-ala evil professor berlabcoat, bersarung tangan dan face mask, dengan mimik mata yang penuh evil intent) XD

gambar ini - property of Aujinz/LanunRanggi

~Recipe apple pie Aujinz~

2 bijik epal hijo
4 sudu besar gula perang (Brown Sugar)
1 sudu teh tepung jagung (Corn starch)
1 sudu teh serbuk kayu manis (Cinnamon)
1/2 sudu teh serbuk buah pala (Nutmeg)
8 keping roti putih
1 biji telur ayam


Maka, inilah hasil apple pie aku daripada follow dia punya recipe..,


Secara ringkasnya, nak buat dia cenggini.., 

1. Potong dadu kecil epal hijau, lepas tu panaskan dalam sauce pan bersama gula perang, serbuk buah pala, serbuk kayu manis, tepung jagung, dan sedikit air. 
2. Dah siap masak inti pai tu, sejukkan kat atas meja (tak perlu masukkan ke dalam peti sejuk).
3. Steam/wapkan roti putih selama lebih kurang seminit, kemudian leperkan roti tu dengan menggunakan pastry roller. 
4. Letakkan inti tadi kat bahagian tengah2 roti, lipatkan roti dan kejapkan/seal bahagian tepi roti itu dengan menggunakan garfu.
5. Sapukan sebatian telur ayam atas permukaan setiap pai, kemudian goreng dalam minyak masak (seeloknya minyak kelapa sawit kerana kuatiti yang banyak diperlukan, dan minyak kelapa sawit mempunyai banyak kebaikan dan lebih menyihatkan), sehingga warna pai kelihatan keperang-perangan. Okies, apple pie ala mekdi sudah siap ^^


Muehehe... so, rasa apple pie Aujinz style ni sama tak macam mekdi punya apple pie? *NGAP.. krup krup.. om nom nom.. diam selama 5 saat, dengar bunyi cengkerik dulu..*

Hmmm... aku bagi score 8/10 la, boleh dikatakan hampir sama... hebak mung jinz, caya laa... XD

So skang ni anytime aku nak makan apple pie ala-ala mekdi, aku bikin sendiri jek senang.. tak payah la aku jadi 'tak sentitip' lagi dan terjah mekdi hanya kerana apple pie... ohhaa~ (dah lama aku tak jejak kaki ke mekdi neh sebenarnya, aku sangat jarang makan kat luar.. aku spesis yang lebih yakin dan suka masak sendiri, biarla hanya nasik putih, telur ayam dan kicap sekalipun, itu dah kira a good meal bagi aku.. ) ^^

Selamat mencuba apple pie Aujinz style, makan time panas-panas oohlalaa... ganbatte minna~


Jya mata ne koneko-tachi chan~ (=^w^=) 


Thursday, December 20, 2012

Apa Ada dengan Animasi Tempatan? ^^

Salam petang ceria buat readersku yang comei-comei dan innocent belaka~

Ada yang tengah kalut dan sibuk membuat persiapan shopping stok makanan dalam tin dan memperkasakan kubu perlindungan serta pod keselamatan untuk esok ka? XP

Okies, kali ini ingin aku untuk menarik perhatian anda ke arah perkembangan industri animasi tempatan kita yang agak terkini, iaitu Sunsastera


Selepas aku terbaca post entry BlogSerious yang telah menghighlight keohseman Sunsastera ni, aku terus view kat youtube untuk melihat sendiri penerimaan orang ramai terhadap pencapaian yang agak terkini oleh Malaysia dalam industri animasi ni. Rata-rata ada komen negatif (positif tu ada juga, antaranya aku punya komen lah). Personal opinion aku, aku kira ini satu pencapaian yang sangat baik buat Malaysia, tak kiralah cina ka, india ka, melayu ka, siam ka, singh ka yang 'came out with this idea in the first place' atau yang paling bertungkus-lumus untuk merealisasikan hasil seni visual animasi ni. Kenapa perlu nak libatkan isu perkauman dalam seni animasi yang supposedly aman dan awesome ni? I mean come on lah people, dalam Sunsastera tu sendiri tak ada bias kaum kot, semua bangsa pun ada dalam animasi Sunsastera tu kan, semua baik-baik saja. Why do some people feel that they need to inject a certain amount of hatred in anything? Chill man, chill...cukup-cukuplah gaduh sana sini dalam dunia reality, apsal nak bawak sampi ke seni animasi? 

Tengok gelagat golongan orang tempatan ni, prejudice is everywhere in Malaysia...be it from the aspect of race, gender, age, religion, status, wealth and so on...tak habis-habis benda ni, memang tak akan habis sampai bila-bila, but please man...jangan cemarkan semua benda dengan sifat prejudis dan saling jatuh-menjatuhkan sesama sendiri. I'm not saying that Sunsastera is the best of the best, super awesome, very original or lawa gilaaaa and all that glorious terms, we still have a looong way to go and lots to improve in the art of animation arena/industry...but this is definitely a very good achievement, a fresh breath of air from our very own local production.

Sesiapa pon, kalau diberi kata-kata semangat dan peluang untuk berjaya, dia boleh berjaya. Kalau dia ditindas tapi tetap boleh berjaya juga, bermakna dia tu memang hebat lah kan...tapi kita kalau boleh, nak ramai yang berjaya kan, bukan nak limitkan jumlah kejayaan yang boleh dikecapi. Maka, bagilah kata-kata pembakar semangat instead of kata-kata berbaur prejudis yang membakar amarah lalu menyekat kreativiti. There's a difference between constructive criticism and demeaning criticism. Lihat dan nilai sesuatu dengan menggunakan akal dan hati yang bersih, don't be awfully judgmental, take time to think and don't judge something too quickly. Apa-apa pun...,


~Majulah Industri Animasi Tempatan~


Sekian dulu entry kali ini, pendek saja...aku nak pi buat takoyaki lah pulak lalala~ ^^

Jya Mata ne Koneko-tachi chan~ (=^w^=)


Sunday, December 16, 2012

Segmen highlight komenter #2 - kategori wanita


Salam ceria readersku yang comei-comei skalian, 

Segmen highlight komenter kembali lagi, kali ini bukan kategori separa anon, tapi kategori wanita yang diketahui siapa identiti mereka XD 

Seperti yang telah diberi hint pada segmen yang lepas, komenter-komenter yang kena highlight kali ini terdiri daripada para wanita yang kerap singgah mai lepak kat blog ni, dan memberi komen-komen yang unik mengikut personality dan gaya mereka yang tersendiri ^^ 

click here for best viewing

Boleh agak kan siapa mereka berempat ini? Kalau yang separa anon macam segmen yang lepas tu mungkin sukar untuk guess, tapi yang ni mungkin cepat jer kot? ^^

Clues:

1. Sorang tu sudah berumah tangga, dan suka makan makanan manis dan berlemak seperti kek chocolate dan tiramisu. Namun begitu, beliau merasakan dirinya overweight dan sedang berusaha untuk menurunkan berat badannya. Beliau selalu kelihatan berbalas komen di blog Buasir Otak.

2. Komenter yang ini berkemungkinan besar masih belum berpunya, dan mempunyai personality yang agak outgoing and outspoken. Beliau suka bermain guitar dan menyanyi pada masa lapang, disamping bersenam di gym. Buah hati beliau pada masa ini ialah kereta masculine beliau yang mempunyai logo karektor animasi Shin Chan pada bahagian side mirror kereta. Selalu nampak dia ni berhaha-hihi-lol di Buasir Otak.

3. Wanita ini mempunyai blog followers yang beribu-riban, dan dikenali dengan personality muslimahnya yang baik dan separa tegas. Banyak hal Islamic yang boleh dipelajari dari entry posts beliau. Agak selalu jugaklah nampak beliau memberi komen yang bernas di Buasir Otak.

4.  Komenter yang ini pula sudah bertunang, dan tak lama lagi akan melangsungkan perkahwinannya. Hobi beliau ialah melukis dan mengumpul model figura mecharobot. Agak selalu juga kelihatan beliau berkunjung ke Buasir Otak sambil promote blog2 bloggers yang turut suka melukis/doodling ^^


Sekian dulu untuk entry kali ini, sapa yang rajin komen lagi lepas ni akan ku highlight lagi dalam bentuk karektor karikatur pensel dan pen hitam yang simple ini. For best viewing and download (kalau nak), sila skodeng deviantart aku ^^ 

~Previous highlight komenter segments~


Jya Matane Koneko-tachi Chan~ (=^w^=)


Wednesday, December 12, 2012

Berjayakah aku untuk release post 12.12.12 pada 12.12pm? XD


YEHAAA it's 12.12.12 on 12.12pm!! Apakahhhhh??! XD

LoL sekali skala release post troll best jugak...tarikh dan masa berulang macam ini unik dan sekali saja sumur idop, nak tunggu 01.01.01 on 01.01am/pm memang tak sempat lah kot, melainkan dikurniakan umur yang sangat panjang ^^...so,

Happy 12.12.12 on 12.12pm!!




 
LoL...nak amik masa yang 12.12am pagi tadi tak sempat pulak, so rembat peluang yang petang punya (lagipun kalo yg am tu kan 00.12, so kira kurang berkesan la kan)... XD

So berjayakah?? Kalo tak, kena edit lah ini entry...kah kah kah 

Happy 12.12.12, oh dan bagi bebudak yang menyambut birthday yang ke-12 tahun tu, Happy 12th Birthday on 12.12.12! Dozens and dozens of reasons to celebrate! XD 


Jya matane koneko-tachi chan~ (=^w^=)



Monday, December 10, 2012

Le Lanun Ranggi Contest

Salam ceria readers ku skalian, kali ni jom join contest Le Lanun Ranggi! Brainstorming time!! XD


Contest yang berbentuk Isi Dialog Kreatif dalam komik pendek yang dilukis oleh saudara Aujinz ini akan berakhir pada 20 Dis 2012, tepat jam 12 midnight. Hadiah adalah berupa mug bercetak lukisan Aujinz dan souvenirs 'made in Thailand' untuk para pemenang contest...checkidout! XD


Ok ok...berikut adalah dialog contest entry aku yang tak seberapa...XD



LoL...okies bagi yang nak join, boleh pegi amik template komik yang mempunyai speech bubble kosong dari encik Aujinz ^^

Sekian, Matane Koneko-tachi chan~ (=^w^=)



Thursday, December 6, 2012

Jom try buat nih - Korokke


Salam ceria readers skalian, kali ni aku buat entry pasal makanan lah pulak, bagi yang minat memasak tu atau simply curious untuk tahu benda ni rasa macam mana, boleh lah anda mencuba recipe nih ^^

Croquette (French) atau Korokke (Japanese) adalah sejenis makanan bergoreng (deep fried food) yang agak popular dijual di gerai-gerai makanan sebagai 'snack food' atau 'street food' di negara Jepun, selain takoyaki dan tenpayaki. Dalam anime pon agak selalu sebut pasal korokke ni, contohnya anime Beelzebub ^^

korokke versi aku ^^

 Bahan-bahan:
* kuantiti adalah dalam bentuk nisbah, mana yang tak ditulis tu maksudnya secukup rasa

- ubi kentang (potong 8 bahagian), *1
- lobak merah (potong dadu), *1
- daging lembu kisar, *1/2
- bawang besar (potong 8 bahagian), *1/2
- daun bawang (hiris halus), *1/3
- serbuk lada putih 
- stok ayam/lembu, *1/4
- gula
- bijan 
- telur ayam (pukul sehingga sebati)
- serbuk roti
- tepung beras
- minyak kelapa sawit 

Info: Minyak kelapa sawit adalah pilihan minyak masak yang paling bagus untuk 'deep frying'. Ini adalah kerana keupayaan semulajadi minyak ini untuk tahan suhu tinggi (withstand extreme heat) dengan baik, yang mana takat meruap (smoke point) minyak ini adalah pada 437 darjah F. Menurut kajian, kelebihan dan kebaikan yang ada pada minyak sawit adalah hampir sama dengan minyak zaitun. Minyak zaitun biasanya tidak digunakan bagi tujuan 'deep frying' disebabkan oleh harganya yang mahal, oleh itu minyak sawit yang jauh lebih murah (dan mempunyai kebaikan nutrisi yang hampir menandingi minyak zaitun) ini lebih popular digunakan untuk 'deep frying', di mana kuantiti yang banyak perlu digunakan untuk menyediakan satu jenis masakan, pada satu-satu masa. Dengan mempunyai takat meruap (smoke point) yang tinggi, minyak sawit dapat bertahan lebih lama di atas api (very heat resistant and stable - resistant to oxidation and free-radical formation) jika dibandingkan dengan minyak jagung, soya, biji bunga matahari, dan lain-lain sumber tanaman. Ini menjadikan minyak sawit lebih sihat dan selamat untuk kesihatan jantung dan badan kita.

Benefits of palm oil: www.americanpalmoil.com/publications.pdf


Baik, seterusnya kita usha macam mana nak buat korokke Jepun yang sedap dan sering disebut-sebut dalam kebanyakan anime ni ^^

1. Rebus potongan2 kentang, lobak merah dan bawang besar selama lebih kurang 10 minit, kemudian masukkan daging kisar untuk direbus sekali sehingga ubi kentang dan lobak empuk.

2. Toskan/tapis hasil rebusan tadi, masukkan ke dalam sebuah mangkuk adunan yang besar. Lenyekkan hasil rebusan tadi (secara manual dengan menggunakan mashing tool atau guna pengisar elektrik), masukkan hirisan daun bawang, gula, bijan, stok ayam/lembu dan serbuk lada putih, adun dengan tangan sehingga sebati. *sedikit serbuk kari boleh dimasukkan pada masa ini jika ingin membuat curry korokke

3. Seperti membuat bergedil, bentukkan hasil adunan menjadi bulatan2 bersaiz muat2 tapak tangan yang mempunyai ketebalan lebih kurang 1.5cm.

4. Salutkan permukaan adunan dengan tepung beras, kemudian salutkan adunan dengan sebatian telur ayam, dan seterusnya salutkan permukaan adunan dengan serbuk roti sehingga sekata.

5. Panaskan minyak sawit pada api sederhana kecil, dan masukkan korokke ke dalam minyak dengan berhati-hati. Pastikan paras minyak adalah mencukupi untuk menutup kesemua permukaan korokke sepanjang menggoreng, alihkan setiap korokke bagi tujuan pemanasan yang sekata pada setiap permukaan. 

6. Keluarkan dari minyak panas apabila korokke kelihatan kuning keemasan. Korokke anda sudah siap, boleh dimakan bersama sos cili atau tomato~ ^^ 





*Selamat Mencuba, Ganbatte Minna*

Sekian dulu untuk entry kali ini, next time aku tunjukkan recipe untuk buat benda lain pulak. Mata ne Koneko-tachi chan~ (=^w^=)


Sunday, December 2, 2012

Personal Anime Review #3


It's Sunday wooot!! Hey ya'll it's anime review time again...here are some 10 more interesting animes for you anime fans out there to check out whenever you're free ne~ XD


Hataraki Man
more info here

Genre: Informative, Comedy, Drama, Slice of life
Creator: Moyoko Anno
Vintage: 2006
Type/length:  11 episodes (completed) + live action drama
Personal rating: 7.5/10
* It's a dog-eat-dog world out there in the working world of chasing reliable information for urgent columns in the best selling magazines...minna hatarako!! work work work!! ("*3*)




Lovely Complex 
more info here

Genre: Comedy, Romance, Slice of life
Creator: Toei Animation
Vintage: 2007
Type/length:  24 episodes (completed) + live action movie
Personal rating: 7/10
* A lovely giraffe and a mouse make a cute couple... ;p  






Shirokuma Cafe
more info here
Genre: Informative, Comedy, Surreal Fantasy
Creator: Aloha Higa
Vintage: 2012
Type/length:  ongoing series - still airing
Personal rating: 7.5/10
* I would definitely go to Shirokuma Cafe if it really exists, just to see the owner does his quirky puns in front of Panda san, Penguin san and Takako san XD

Planetes
more info here

Genre: Informative, Action, Comedy, Drama, Romance, Science fiction 
Creator: Makoto Yukimura 
Vintage: 2003
Type/length:  26 episodes (completed) 
Personal rating: 8.5/10
* One very interesting anime with a story plot that makes me think about the possible worrisome future of human kind. Seriously people, our outer space is not a limitless dumping site for our garbage, junks and all that shit. 



Tonari no Kaibutsu-kun
more info here

Genre: Romance, Drama, Slice of life
Creator: Robico
Vintage: 2012
Type/length: ongoing series - still airing
Personal rating: 7.5/10
* Haru kun is a genius troublemaker while Shizuku chan just wants to study peacefully...Haru thinks a chicken makes a great pet, owh and he keeps his pet chicken in his school yard in a small chicken coop ("-_-)...let's see how this story goes...



Kaidan Restaurant
more info here

Genre: Horror, Mystery, Supernatural
Creator: Kumiko Kato, Miyoko Matsutani, Yoshikazu Takai 
Vintage: 2009
Type/length:  23 episodes (completed) + live action movie
Personal rating: 7/10
* Not scary at all...they are all cute, funny and interesting, even the ghosts and spirits that haunt their mysterious town ^^





Mushi-Shi 
more info here

Genre: Adventure, Supernatural, Drama, Fantasy, Psychological
Creator: Yuki Urushibara 
Vintage: 2005
Type/length:  26 episodes (completed) + live action movie
Personal rating: 8.5/10
* One of my all time favs, I'd certainly love to see a second season of this anime series...it's mysteriously soothing and captivating ^^





Piano no Mori/Piano Forest (movie)
more info here

Genre: Slice of life, Supernatural
Creator: Makoto Isshiki 
Vintage: 2007
Type/length:  animovie
Personal rating: 8/10
* A very wonderful animovie that expresses the beauty of music and its connection to a young boy, Kai who has a pure heart despite his bad manners. The broken piano chose Kai ^^




NHK ni Youkoso!
more info here

Genre: Comedy, Romance, Drama, Slice of life, Psychological
Creator: Gonzo, ADV Films
Vintage: 2006
Type/length:  24 episodes (completed) 
Personal rating: 7/10
* Contains some profanity (warning), although this anime tells that being highly obsessed with and engrossed in internet games, anime, manga, dolls, robot figures and all of those other otaku stuff to a point of being a NEET (not in employment, education or training) or hikikomori (a shut-in) is a definite NO-NO, a very bad thing, a TABOO, an illness that should be cured. NEET is a rather sensitive issue in Japan, where the government is trying to find effective solutions to overcome this problem. One should know how to balance life carefully between entertainment and making an earnest living while being useful to the community.


Michiko to Hachin 
more info here

Genre: Action, Adventure, Drama, Psychological
Creator: Manglobe Inc.
Vintage: 2008
Type/length:  22 episodes (completed) 
Personal rating: 8/10
* Contains some profanity (warning), although the whole story plot as well as graphic art deserve a good praise. Michiko, a wild sexy ruthless criminal who somehow managed to escape from a supposedly inescapable prison, has an important mission in her life. That mission involves rescuing/kidnapping Hana, the unspoken daughter of her ex lover, from a nasty foster family who abuses Hana on a daily basis.


~Previous personal anime reviews~


 Well that's all for now kiddies, watch out for my 4th anime review, coming soon near you~ XD

 Last but not least, I'd like to share my home-made acoustic (guitar+vocal) anime song cover 'Sky Chord - Tsuji Shion', one of Bleach's early ending themes. Bleach has been reviewed in Personal Anime Review #1 ^^

  
Video has been purposely mirrored. Visual (clip) belongs to Bleach, audio belongs to me, and the original song belongs to Tsuji Shion.
  

 Jya mata ne koneko-tachi chan~ (=^w^=)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...