Click Me Plzzzz

Thursday, November 9, 2017

Memeriahkan Kontes PakNgah Komensen :D

http://al-lavendari.blogspot.my/2017/11/marilah-masuk-kontes-ke-6-anjuran.html

Klik banner kontes di atas untuk mendapat pencerahan lanjut dari blog Pak Ngah Komensen :D

Saturday, November 4, 2017

Aku namakannya Sirap Nostalgia

Dah bulan sebelas! November! Ohmaiii time has its own private jet with its own personal pilot... (~ "; ^ w ^)~"

Salam hujung minggu buat semua readers yang diingati dan dihormati sekalian, post masak-masak kembali lagi. Baiklah, kali ini aku ingin mempersembahkan sebuah resepi kordial minuman sirap ros yang telah diilhamkan oleh none other than my dear wonderful okachan (mother). 

I call it, Sirap Nostalgia! :D

Aku namakannya sebegitu kerana rasa air sirap ros ini seperti dapat membawa aku kembali ke zaman kanak-kanak riang dahulu di mana minuman 'air sirap' pada waktu itu (di negeri Perlis) selalunya berwarna merah cerah (pinkish) yang mempunyai rasa unik, wangi dan cukup menyenangkan hati.

Monday, October 23, 2017

Sesi Teka Gambar kembali lagi [UPDATED]~

Salam Oktober dan selamat sejahtera buat semua rakan maya yang diingati dan dihormati sekalian. I hope all of you are in good health ;3

Baiklah, sesi teka gambar kembali lagi, dan kali ini aku akan berikan satu hadiah misteri kepada orang pertama yang berjaya meneka dengan tepat NAMA bagi 3 JENIS BUNGA yang terdapat di dalam gambar-gambar di bawah ini. Nama yang aku maksudkan bukanlah nama saintifik, tetapi hanyalah nama umum (common name) in English. Contohnya; 1) Rose, 2) Carnation, 3) Tulip.


Clues: Setiap bunga di atas tumbuh di negara Korea Selatan, dan... aku juga pernah beritahu nama (common English name) bagi ketiga-tiga bunga ini di dalam beberapa entri Korea trips aku yang lepas.

Sunday, October 15, 2017

Korea trip, Day 5 (Finale) - Incheon

Salam weekend Oktober buat semua readers dan kawan-kawan yang dihormati sekalian, diharapkan kalian semua sedang sihat dan sejahtera saja di mana jua anda berada. Apa yang menarik dalam bulan ini? Inktober, Deepavali... and, Halloween (and no, I neither celebrate nor take part in any of them) :D

Baiklah, entri kali ini merupakan entri penutup bagi cerita aku merayau-rayau di sekitar Korea Selatan pada bulan Mei yang lepas.

Korean white Jindo dog. Jumpa dia ni kat kawasan pantai Incheon, baik budaknya :3

Setelah bermalam di hotel Parkwood Incheon, sudah tiba paginya untuk kitorang (me and my sis) bertolak ke Incheon International Airport dengan menaiki airport shuttle van yang ada disediakan oleh hotel ini. Dan sebelum itu, sementara menunggu shuttle van bersedia untuk bergerak ke airport, tergerak hati aku untuk ke kedai 7-E di seberang jalan sana sekali lagi demi membeli agar-agar buah Tutto Mandarin Orange yang so damn delicious itu lagi sebijik (atau dua, haha) untuk dimakan lagi. Namun...

Saturday, September 30, 2017

Korea trip, Day 4 (Part 2) - Incheon

Salam weekend hujung September (yang masih sejuk) buat semua readers dan kawan-kawan yang diingati sekalian, diharapkan kalian semua sedang sihat, ceria dan sejahtera saja di mana jua anda berada ;3

Tutto Orange Jello, product of Korea. Agar-agar limau paling sedap yang pernah aku makan setakat ini, padat dengan limau Mandarin.

Yoshhh, entri kali ini ialah entri bahagian kedua (dari tiga bahagian, esoknya hari terakhir) berkenaan aktiviti jalan-jalan dan makan-makan aku di sekitar Incheon, South Korea, together with my sis. Kat sini kitorang sudah tidak bergantung harap pada tour guide untuk bawa kitorang jalan-jalan. Kitorang bermalam di hotel Parkwood Incheon supaya senang nak ke Incheon International Airport keesokan paginya dengan menaiki airport shuttle van yang ada disediakan oleh hotel ini. Very convenient ;3

Baiklah, kita sambung jejak merayau dari entri yang lepas...

Thursday, September 21, 2017

Korea trip, Day 4 (Part 1) - Incheon

Salam September (yang sejuk) buat semua readers dan kawan-kawan yang sempoi sekalian, diharapkan kalian semua sedang sihat dan sejahtera selalu di mana jua anda sedang berada ;3

A typical scenery of Incheon by the beach on a cold and cloudy day...
Baiklah, entri kali ini ialah entri bahagian pertama (dari tiga bahagian) berkenaan aktiviti jalan-jalan dan makan-makan aku di sekitar Incheon, South Korea, together with my sis. Kat sini kitorang sudah tidak bergantung harap pada tour guide untuk bawa kitorang jalan-jalan. Kitorang bermalam di hotel Parkwood Incheon supaya senang nak ke Incheon International Airport keesokan paginya dengan menaiki airport shuttle van yang ada disediakan oleh hotel ini. Senang cerita.

Entri kali ni merangkap perjalanan kitorang dari Jejudo terbang ke Gimpo, kemudian dari Gimpo bergerak ke Incheon dengan menaiki van Starex yang dipandu oleh ahjumma stylo (makcik Korean sempoi). Alright, kita sambung jejak perjalanan dari entri yang lepas...

Thursday, August 31, 2017

Korea trip, Day 3 (Part 3) - Jejudo

Salam semua! Selamat hari ulangtahun kemerdekaan yang ke-60 buat semua readers warga Malaysia yang patriotik sekalian, diharapkan kalian semua sedang sihat dan sejahtera sahaja di mana jua anda sedang berada~ ;3

Alright, entri kali ini ialah entri bahagian ketiga (finale) berkenaan aktiviti jalan-jalan dan makan-makan aku di Pulau Jeju (Jejudo), South Korea, together with my sis and our hired personal tour guide (cik Raihan, comel dan baik budaknya) to show us around the eastern tip of Jejudo in a day. 


Dalam entri ini, aku akan highlight dua lokasi di bahagian timur Jejudo ni, iaitu Jeju Rapa atau Jeju Canola flower park, dan Seopjikoji coast. Okeh, kita sambung jejak perjalanan dari entri yang lepas...

Monday, August 14, 2017

Korea trip, Day 3 (Part 2) - Jejudo

Salam pertengahan Ogos buat semua readers yang sempoi sekalian, diharapkan kalian semua sedang sihat dan sejahtera selalu di mana sahaja anda sedang berada ;3

Baiklah, entri kali ini ialah entri bahagian kedua (dari tiga bahagian) berkenaan aktiviti jalan-jalan dan makan-makan aku di Pulau Jeju (Jejudo), South Korea, together with my sis and our hired personal tour guide (cik Raihan, comel dan baik budaknya) to show us around Jejudo for 1 day. 

Jejudo ada ramai 'stone men/guardians', maka souvenirs yang ada dijual di sini kebanyakannya berbentuk  'mini stone men' yang sayangkan Jejudo. Iconic sangat :D

Okeh, dalam entri ini, aku akan highlight dua lokasi, iaitu Haechon (sea villages) seafood restaurant, dan Seongsan Ilchulbong, UNESCO Triple Crown of Jejudo. Kita sambung jejak perjalanan dari entri yang lepas...

Monday, July 31, 2017

Korea trip, Day 3 (Part 1) - Jejudo

Salam hujung Julai buat semua readers yang sempoi sekalian, diharapkan kalian semua sedang sihat dan sejahtera saja di luar sana ;3

Baiklah, entri kali ini ialah entri bahagian pertama (dari tiga bahagian) berkenaan aktiviti jalan-jalan dan makan-makan aku di Pulau Jeju (Jejudo), South Korea, together with my sis and our hired personal tour guide (cik Raihan, comel dan baik budaknya) to show us around east Jejudo for 1 day  ;3
 
Me, poking softly (using some unlucky gastropod as a tool) at some kind of a soft coral or sea anemone species at the rocky shores of Seongsegi beach during low tide. They squirt water out of their bodies and shrink when they're surprised, how gwiyeo (cute)~ X3

Okeh, aku mulakan entri ini dari Gimpo airport, Seoul. We (my sis and I) arrived here around 9'ish am, setelah bertolak dari Myeongdong dengan menaiki van Starex.

Friday, July 7, 2017

Korea trip, Day 2 (Part 3) - Seoul

Salam 13 Syawal, dan Selamat Hari Raya ke-13 buat semua kaum Muslimin dan Musliman~ ;3
Amacam Aidilfitri kalian tahun ini? Ada yang masih beraya sampai ke hari ini ke? Weyhh... (~";^ w ^)~"
Statue of admiral Yi SunShin, at Gwanghwamun Plaza, Seoul.
Okay, berikut adalah sambungan 'report' aku berkenaan aktiviti merendek, merayau, jalan-jalan dan makan-makan di Seoul pada awal bulan Mei lepas, together with my sis, and Fahmi (our hired tour guide to show us around Seoul for 2 days). 
 
Dalam entri ini, aku akan highlight dua lokasi, iaitu Heritage Building di Gwanghwamun Plaza, dan Jogabi Seafood restaurant di Myeongdong. Okeh, kita sambung jejak perjalanan dari entri yang lepas...

Thursday, June 22, 2017

Korea trip, Day 2 (Part 2) - Seoul

Salam hujung Ramadhan, dan selamat sejahtera buat semua~ ;3

Uwaah, tinggal beberapa hari saja lagi sudah nak masuk bulan Syawal. Ramadhan 2017 sudah hampir ke penghujungnya. Semoga kita semua diberi kesempatan lagi untuk bertemu dengan Ramadhan pada tahun hadapan. InsyaaAllah :)

Taklah, aku takde sewa dan pakai pun hanbok kat Bukchon Hanok tu. Aku usha-usha je orang lain yang beriya pakai hanbok sambil jalan-jalan dan bergambar sekitar sini ;3

Okay, as promised in my previous entry, berikut adalah sambungan 'report' aku berkenaan aktiviti merendek, merayau, jalan-jalan dan makan-makan di Seoul pada awal bulan lepas, together with my sis, and Fahmi (our hired tour guide to show us around Seoul for 2 days).

Tuesday, June 13, 2017

Korea trip, Day 2 (Part 1) - Seoul

Salam pertengahan Ramadhan 2017 buat semua, harap kalian sedang sihat-sihat saja dan masih 'steady' berpuasa setakat ini *2 thumbs up* ;3

'Gargoyle' (patung batu) singa kacuk naga jadian yang ada di luar hotel Loisir ni, kalau dia boleh bercakap, aku rasa dialog dia mungkin macam kat atas ni. Aku boleh bayangkan la dia cakap macam tu... X'3

Baiklah, ini sambungan 'report' aku berkenaan aktiviti merendek, merayau, jalan-jalan dan makan-makan di Seoul pada awal bulan lepas, together with my sis, and Fahmi (our hired tour guide to show us around Seoul for 2 days) ;3

Saturday, May 20, 2017

Korea trip, Day 1 - Seoul

Myeongdong street food, Seoul. Aku suka kuih Taiyaki versi croissant ni, machiso! (sedap!) X3

Salam weekend buat semua readers yang ohsemz, diharapkan anda semua sedang sihat dan baik-baik saja di sana sambil membuat persediaan sebelum tibanya bulan puasa, tinggal beberapa hari saja lagi nak masuk bulan Ramadhan ni~ X3

Baiklah, aku mulakan cerita hari pertama aku merendek jalan-jalan Korea Selatan hari tu, bermula dari dalam flight AirAsiaX. Flight kedua kitorang (me and my sis) dalam trip ini adalah dari KLIA2 ke Incheon, Korea Selatan. Duduklah diam-diam selama 6 jam lebih sambil tidur-tidur ayam, makan nasi lemak AirAsiaX dan minum air kosong.

Friday, May 12, 2017

Annyeong, naneun Malaysia-e dol-awassda~

Translation: Hello, I'm back in Malaysia~ (source of translation: Google Translate App.)

Dalam masa seminggu yang lepas, aku dan kakak aku telah pergi merendek dan merantau ke Incheon, Seoul dan Jejudo, Korea Selatan.  

We boarded 6 flights of 3 different airlines from/to 6 airports, and stayed at 4 different hotels during our trip [Malaysia (Kangar to Alor Setar to KL) - South Korea (Incheon, Seoul & Jejudo) - Malaysia (KL to Alor Setar to Kangar)]. It was undoubtedly tiring and exciting at the same time, new experience, new tastes, new routes, new everything since it's our first time visiting Korea. Alhamdulillah, our trip went well and we definitely had our fill of delicious, authentic HALAL Korean foods and enjoyed feasting our eyes upon their wonderful culture, a little bit of their history, and of course, the breathtaking scenery of the islands, beaches and mountains. And, the locals (ahjuma and ajjushi especially) are friendly too, generous with free gifts when we buy souvenirs at their shops and stalls. Some can even speak a little bit of bahasa Malaysia. Hangug deabak! (Awesome Korea!) X3

Wednesday, April 12, 2017

WordlessWednesday #24 - Spring (of Tabebuia spp.) in Perlis

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )

Saturday, April 8, 2017

Unconventional Moth

*
*
*

"Because laying eggs on tree leaves is just too mainstream and conservative", said the mother moth absentmindedly. 

*
*
*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )

Wednesday, March 22, 2017

WordlessWednesday #23 - Skin color

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= ) 

Friday, March 10, 2017

ME > YOU syndrome

Competitions. There are 2 types of competitions. 

One promotes self-development, while the other promotes self-destruction

Real competitions make you want to challenge yourself positively, improve your skills and grow better. It doesn't matter if you win or lose, you'll benefit from it either way. They promote self-development, making you stronger and wiser after you push yourself positively towards self-betterment. 

Self-destructive competitions, on the other hand, are mostly 'made-up' competitions between peers (or neighbors). People who indulge themselves in this type of meaningless, never-ending, ego-feeding competitions just want to compete with each other desperately in order to satisfy their thirst for instant, temporary and cheap recognition, to be seen or considered as 'elites' among their peers, regardless of whatever 'methods' they choose to use. They succumb to peer-pressure.

Monday, February 27, 2017

BO:TK 1-4 on Google Play Books!

Yaassss, you read that correctly. BO:TK (Buasir Otak the Komik) volume 1 - 4 are now available on Google Play Books! 


Bagi rakan-rakan yang berminat serta tidak berkesempatan untuk membeli mana-mana buku fizikal BO:TK kami yang sudah kehabisan stok ini, kalian bolehlah ke Google Play Books dan membaca kesemua volumes BO:TK secara digital, dengan harga yang cukup berpatutan~ ;3


Sekian, terima kasih atas sokongan kalian yang sungguh ohsem, jitu dan marvelous selama ini. Nantikan keluaran BO:TK ke-5 kami pula, di masa akan datang. O-tanoshimi ni!!! (Look forward to it!!!) X3

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )

Wednesday, February 8, 2017

WordlessWednesday #22 - Testing Gray Marker Toner


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( = ^w^ = )

Saturday, January 21, 2017

Teka Gambar [UPDATED]~

Salam hujung minggu dan selamat sejahtera buat semua rakan maya yang diingati dan dihormati sekalian. I hope all of you are in great shape and tip top condition ;3

Baiklah, sesi teka gambar kembali lagi, dan kali ini aku akan berikan satu hadiah misteri kepada orang pertama yang berjaya meneka dengan tepat 3 bahan makanan (selain bawang) yang terdapat di dalam gambar sejenis masakan aku di bawah ini.




Hadiah misteri tersebut akan dipos kepada individu bertuah mini contest ini melalui pos biasa bersetem. Sedikit clues berkenaan hadiah misteri tersebut: Sejenis objek yang ringan, boleh dimuatkan ke dalam sampul surat bersaiz A6, dan ianya berguna kepada individu yang suka membaca buku dengan cermat.

Wednesday, January 11, 2017

WordlessWednesday #21 - BO:TK Sweeties


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...