Click Me Plzzzz

Thursday, August 31, 2017

Korea trip, Day 3 (Part 3) - Jejudo

Salam semua! Selamat hari ulangtahun kemerdekaan yang ke-60 buat semua readers warga Malaysia yang patriotik sekalian, diharapkan kalian semua sedang sihat dan sejahtera sahaja di mana jua anda sedang berada~ ;3

Alright, entri kali ini ialah entri bahagian ketiga (finale) berkenaan aktiviti jalan-jalan dan makan-makan aku di Pulau Jeju (Jejudo), South Korea, together with my sis and our hired personal tour guide (cik Raihan, comel dan baik budaknya) to show us around the eastern tip of Jejudo in a day. 

Dalam entri ini, aku akan highlight dua lokasi di bahagian timur Jejudo ni, iaitu Jeju Rapa atau Jeju Canola flower park, dan Seopjikoji coast. Okeh, kita sambung jejak perjalanan dari entri yang lepas...

Ya, inilah dia taman bunga Canola. Korang tahu minyak masak Canola? Biji benih dari bunga Canola ni la yang diproses menjadi minyak masak Canola tu~ :D
Poster rancangan '2 Days 1 Night', dari KBS channel. Tahun lepas, dorang ni ada datang sini shooting for 1 episode of the show. Aku suka jugak tengok variety show ni kat KBS channel. Ehehee~ X3
Episode 589 - 2 DAYS 1 NIGHT. Canola Flower Field Trip, Jejudo

IL - BAK - I - IL! (1 NIGHT 2 DAYS!)~ X3
I see yellow... "and it was all yellowww" (Coldplay - Yellow)~ X3
Usha dekat-dekat sikit...
Boleh nampak 'kantung (kekacang?)' biji-biji bunga Canola tu? Canola oil is made from those seeds :3
Bergambar timeee~ X3... Nawh, those oranges and orange flowers aren't real. They're just there for decorative purpose.
My sis and I, in a sea of yellowww... alright, bye-bye flowers, was nice seeing you gaiz, great hospitality (*thumbs up). Yosh, moving on to the next site of attraction in east Jejudo...
Ok. We've arrived at the coast of Seopjikoji. Sini ada terpampang papan peta Jejudo yang besaq gedabak. Lokasi kitorang adalah nun di hujung timur pulau Jeju ni, ditanda dengan label berwarna merah.
Time to burn more calories and walk vigorously along the naturally rocky and awesome Seopjikoji coast.
Don't go walking off beyond this fence though, bahaya woo...
Yaa, itu dia... the popular sight-seeing point of this place. If you google image Seopjikoji, you'll be seeing a few pictures of that rather sharp and bulging rock, and a small rocky island in front of it.
Cuaca waktu ni mandom je, maka view pun jadi kurang mengancam. Huhuu...
Punya la lawa jadinya gambar-gambar tempat ni kalau diambil pada waktu hari yang cerah dengan cuaca yang elok, especially during spring time. Uhuhuuk...
Look at the 'cunning' difference in this cheeky visual comparison... "How wickedly playful...", kata hati kecilku ketika itu... lulz
Ada pokok-pokok bunga yang renek kat kawasan ni, flowery bushes (or shrubs). Rupa bunganya macam sakura, tapi bukan. Sepupu sepapat sakura la kot...
A candy house! Tak nampak pulak 'Hansel and Gretel'nya. Tak pasti kenapa ada candy house kat sini. Aku rasa bangunan ni asalnya bukan candy house. It was most likely a chapel then, now turned into a fairy tale.
Nicely done though, looks yummy :D
Dah jauh jugak kitorang menapak ni... tapi jauh lagi nak sampai lighthouse (macam takkan sampai je ahahaa)...
Tediaaa, rumah apinya (lighthouse) ada nun kat atas bukit sana. Kitorang tengok je la dari sini... kekeke. Dari sini juga boleh nampak Seongsan Ilchulbong di kejauhan sana, tempat yang kitorang dah visit tadi.
Tengok dari sini pun dah puas hati dah... okeh, time to go and get myself a glass of yummy iced coffee. Iced Caramel Macchiato sounds like a really really wonderful culinary invention right about now... X'3
At EDIYA COFFEE's... wehuuu, highly recommended yowww~ :D
"Alway  eside you". Walaupun 's' dan 'b' dalam slogannya hilang entah ke mana, to me, EDIYA COFFEE is awesome. I'll keep you beside me, always~ X'3
I'll have an iced Caramel Macchiato please~ X3
Ada ruang lepak-lepak sambil mengopi kat luar, suweet~ X3
Iced Caramel Macchiato paling sedap yang pernah aku minum setakat ni, is at EDIYA's. Serius tak tipu, nor am I exaggerating here. I personally recommend it. The most delicious and memorable iced coffee I've ever tasted, is priced at 3500 won (about RM14).
Dah gelap, baru kitorang sampai hotel RAMADA, di Hamdeok. This is the night view from our room at RAMADA's. I'll show you the morning view in my next entry ;3
Awesome gila hotel ni, pertama kali aku jumpa hotel yang sediakan charger for electronic devices dalam bilik, satu port untuk Android, dan satu lagi untuk iOS. Aku tak perlu guna charger phone aku pun kat sini, boleh charge terus dari sini je.
Power outlet socket kat sini pun cukup secure dan langsung tak gedik, ngam aje dengan travel plug adapters yang kitorang bawa. Cheongmal (really), takde benda yang tidak memuaskan hati langsung di hotel ni, very impressive, daebak (awesome).

Alright, sekian dulu entri aku jalan-jalan Jejudo setakat ini. Nantikan entri Day 4 yang akan muncul dalam masa beberapa hari lagi, InsyaaAllah. Say hello to Incheon and its lovely beach, and Azaleas. Lots of Azaleas :D

Monday, August 14, 2017

Korea trip, Day 3 (Part 2) - Jejudo

Salam pertengahan Ogos buat semua readers yang sempoi sekalian, diharapkan kalian semua sedang sihat dan sejahtera selalu di mana sahaja anda sedang berada ;3

Baiklah, entri kali ini ialah entri bahagian kedua (dari tiga bahagian) berkenaan aktiviti jalan-jalan dan makan-makan aku di Pulau Jeju (Jejudo), South Korea, together with my sis and our hired personal tour guide (cik Raihan, comel dan baik budaknya) to show us around Jejudo for 1 day. 

Jejudo ada ramai 'stone men/guardians', maka souvenirs yang ada dijual di sini kebanyakannya berbentuk  'mini stone men' yang sayangkan Jejudo. Iconic sangat :D

Okeh, dalam entri ini, aku akan highlight dua lokasi, iaitu Haechon (sea villages) seafood restaurant, dan Seongsan Ilchulbong, UNESCO Triple Crown of Jejudo. Kita sambung jejak perjalanan dari entri yang lepas...
Haechon (sea villages) seafood restaurant. Yasss, masa untuk menikmati makan tengahari setelah penat bercanda di pasiran pantai dan juga ladang barli.
Kitorang duduk kat meja tepi tingkap dalam restoran ni, dapat tengok lokasi menarik nun di kejauhan sana yang bakal dikunjungi japgi, after lunch.
Let's take a look at the menu, pilih apa yang menarik dan mengenyangkan...
Only words and numbers, no pictures. Nasib baik ada cik Raihan, dia suggest kitorang order Seafood Stew (sebab ada banyak jenis seafood dalam masakan tu), maka dapatlah kitorang merasa banyak benda best dalam satu jenis masakan. Dia dah pernah makan seafood stew ni, sebab tu la dia tahu apa yang ada dalam masakan ni secara spesifik (siap tunjuk gambar dish ni dalam smartphone dia lagi kat kitorang). Baguih betui, camni la tour guide, awesome *thumbs up* ;3
Haechon's seafood stew, small size, 35000 won (about RM140) plus other side dishes and rice. Jenuh jugak la kitorang nak menghabiskan lunch ni, makan setakat mana yang boleh muat perut la. Fresh gila ni, seriously... (abalones and clams were still alive before the stew started cooking... huhuhu).
This seafood stew contains fresh local abalones, clams, mussels, crabs, prawns, conch, octopus, squid, straw mushrooms, leeks, Chinese cabbage, white radish, onion, beansprouts, and spices. The taste? Awesome. Jeju in a hotpot. Customer service pun awesome, ada staf restoran datang potongkan sotong, kopek dan potongkan ketam, dan juga keluarkan isi siput semasa stew sedang dimasak kat atas meja ni.
Dah selesai malahap makan, kitorang pun mula bergerak untuk meneruskan agenda hari ini. Sebelum tu, kita usha-usha dulu hidupan marin yang dibela di sekitar premis restoran ni... ;3
Sea breams, flounders (flat fish), mackerels, sea squirts and abalones. All of them seafood are looking quite healthy and delicious.
Sempat bergambar kat kawasan belakang restoran ni sekejap, layan view pantai dan Seongsan Ilchulbong di kejauhan sana.
Ada bekas tapak kaki kuda di pasiran pantai. Masa tengah lunch tadi, kitorang ada nampak beberapa orang naik kuda lalu kat sini.
Okay last picture kat belakang restoran ni, udah-udah la melepak sini sambil tengok Seongsan Ilchubong dari jauh, it's time to get in the car and go there for real. Get ready to burn some calories doing some minor 'climbing'...
Welcome to Seongsan Ilchulbong - UNESCO Triple Crown - New 7 Wonders of Nature. That sounds grand.
New 7 Wonders of Nature - Global Geoparks Network - Patrimoine Mondial.Patrimonio Mundial.World Heritage.
Sebelum pergi 'mendaki', kitorang pergi mendapatkan informasi berkenaan Seongsan Ilchulbong ni dengan lebih lanjut dari 'interactive information center' yang ada di sini...
Ya, Korea dan teknologi digital berpisah tiada, Samsung di mana-mana. Okay, thanks for the in-depth information regarding Haenyeo, the amazing women divers of Jejudo. Sekarang, jom kita pergi mendaki. 



What makes this place so amazing and grand: 

"Seongsan Ilchulbong Peak rose from under the sea in a volcanic eruption over 100,000 years ago. Located on the eastern end of Jeju Island, there is a huge crater (<-- click that to see the aerial view, and be amazed) at the top of Seongsan Ilchulbong Peak. The crater is about 600m in diameter and 90m high. With the 99 sharp rocks surrounding the crater, it looks like a gigantic crown. While the southeast and north sides are cliffs, the northwest side is a verdant grassy hill that is connected to the Seongsan Village. The ridge provides an ideal spot for walks and for horse riding as well. The sunrise from the crater is magnificent. Also, the Seongsan Ilchulbong Peak surrounded by bright yellow colored canola flowers in the spring is truly a sight to behold" - Source: VisitKorea
Untuk teruskan perjalanan dari sini, kena beli tiket dulu. Berapa won entah harga tiketnya, aku tak ingat dah sebab tour guide yang pergi belikan (termasuk dalam pekej itinerary kitorang).
It's time to burn some calories, jom menapak mendekati puncak Ilchulbong! Nasib baik dah lunch kaw-kaw tadi, nak guna banyak tenaga nih. Oh hey I see some stone men over there, Jeju's iconic stone men/guardians.
Aku jalan rilek-rilek je kat belakang ni, sambil menikmati tarikan semulajadi yang indah persis pelancong yang tipikal... heheh
Ahaa! Inilah jenis-jenis tarikan yang ada di sini. Boleh juga tengok Haenyeo (Korean women divers) pergi menyelam memungut hasil laut kat bawah sana.
Alamak... takde rezeki nak tengok Haenyeo Performance, terlepas 'waktu operasi'. Huhuh, usha-usha dari jauh je la...
Haenyeo dan boating activity ada nun di bawah sana. Kitorang tak turun pun, setakat tengok dari sini je, enjoying the view. Kalau turun masa ni pun bukannya boleh tengok Haenyeo menyelam kutip hasil laut...
Tengok Ilchulbong dari sini jer dah la, kitorang dah agak kesemputan... hahah, well lepas ni kitorang nak pergi memanjat kat bukit lain pulak wahahaaw (dah semua nak buat dalam satu hari je, macam ni la jadinya...).
Melihat boat tiba di jeti setelah selesai satu sesi boating activity mereka...
Macam hebat je tengok cara dia parking boat kat depan jeti tu, laju je tadi dia kona boat tu (refer to above picture).
Layan view dari sini pulak, ramai dok pakat bergambar kat sini...
Jauh jugak la kitorang dah menapak dari bawah tadi...
Kalau nak sambung lagi naik ke atas, risau tak sempat nak kejar masa untuk ke lokasi seterusnya dalam itinerary kitorang pulak... layan view dari sini je la...
Bergambar dengan bunga-bunga liar yang berwarna purple di sini, seperti kebanyakan pengunjung yang lain...
Close-up sikit dengan bunga-bunga purple ni, sweet je rupa dia... ada benih di dalam kantung, macam kacang hijau...
Masing-masing sibuk ambil gambar bunga liar kat sini, tour guide pun rasa kelakar... hahaha
Selain bunga purple, bunga putih pun ada di sini, tumbuh meliar secara semulajadi. Okay, jom turun... parli, parli (cepat, cepat)...
On the way down, tetiba... Oh? Apa tu? What's this interesting sight? Matahari pada batu? Melihat matahari dari celah batu?
Time of Sunrise... ah, I see... info ini ada kaitan dengan aktiviti melihat matahari terbit dari puncak Ilchulbong. It is said that the sunrise from the crater is magnificent. Waa... must be really nice to be able to see something like that~ ;3
Okay, ini last gambar bunga kat sini. Baunya sangat wangi and strangely very familiar, macam bunga kemuning tapi bukan, dan baunya sangat wangi dan kuat. Probably a relative to kemuning.
Wajib masuk souvenir shop kat sini dulu sebelum bertolak ke lokasi seterusnya. Ramai betul 'Jeju stone men' yang cukup iconic itu ada dalam kedai ni, pakat jadi souvenirs yang akan dibeli oleh tourists (termasuk aku) dari serata dunia yang akan membawa mereka pulang ke negara masing-masing. Glamer betul kaum kerabat penjaga Jejudo ni.
Other than seafood, ni lagi satu local produce of Jejudo yang popular. Oranges. Haih... menyesal aku tak beli, dah balik ke Seoul esok tu baru timbul rasa teringin nak makan limau Jeju, and now I'm hating myself everytime I look at this picture.... haih. Gosh, why didn't I buy any of these Jeju oranges, should have bought a few of those yummy-looking small ones... >:(

Alright, sekian dulu entri aku jalan-jalan Jejudo setakat ini, nantikan entri Day 3 (Part 3) yang akan muncul dalam masa beberapa hari lagi, InsyaaAllah. You'll be seeing more of Jejudo, and more of the amazing awesomeness that she has to offer ;3

My previous Korea trip entries:

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...