Click Me Plzzzz

Saturday, May 20, 2017

Korea trip, Day 1 - Seoul

Myeongdong street food, Seoul. Aku suka kuih Taiyaki versi croissant ni, machiso! (sedap!) X3

Salam weekend buat semua readers yang ohsemz, diharapkan anda semua sedang sihat dan baik-baik saja di sana sambil membuat persediaan sebelum tibanya bulan puasa, tinggal beberapa hari saja lagi nak masuk bulan Ramadhan ni~ X3

Baiklah, aku mulakan cerita hari pertama aku merendek jalan-jalan Korea Selatan hari tu, bermula dari dalam flight AirAsiaX. Flight kedua kitorang (me and my sis) dalam trip ini adalah dari KLIA2 ke Incheon, Korea Selatan. Duduklah diam-diam selama 6 jam lebih sambil tidur-tidur ayam, makan nasi lemak AirAsiaX dan minum air kosong.

Dalam flight AirAsiaX dari KLIA2 ke Incheon. Seperti biasa, for international flights, passengers perlu isi 2 borang penting ini dulu sebelum mendarat (atau sebelum nak berjalan masuk ke kawasan imigresen di airport sana). Nanti nak kena serahkan pada immigration officer kat airport sana.
Early glimpse of Korea. The suspense~ X3
Landed safely at Incheon airport. Alhamdulillah :D
Tour guide (Fahmi, budak Melayu, baik budaknya) jemput kitorang dari airport, kendian kitorang bertiga pergi naik van Starex yang dipandu oleh ajjushi (pakcik Korean) menuju ke Myeongdong, Seoul.
Dah selesai check-in hotel Loisir, me and my sis pun terus turun dan merayau area Myeongdong ni cari makanan halal dengan Fahmi, tour guide kitorang.
Singgah sini sekejap, nampak macam menarik... ada kek/roti telur dan makanan bergoreng yang halal.
Ahaa! Ya, aku recognize itu doll/plushie pink octopi tu, glamer natang tu dalam K-drama cerita The Legend of the Blue Sea.
Halal grilled/baked cheese, 3000won (lebih kurang RM12). Takpalah, tak rasa nak makan grilled cheese. Next...
Steady ajjushi ni bakar chestnuts and ginkgo nuts.
Yasss ini aku mau... cold fresh strawberry juice, one cup please! 4000won? Okies, thanks~ ;3... Harga standard la ni, kalau kat Tokyo (tahun 2014) dulu, harga fresh strawberry juice ni 500yen/cup. Lebih kurang je harganya, around RM16-20.
Slurppp, ahh nyaman tekak dengan fresh strawberry juice ni, stok vitamin C. Hahaa... OK kita merayau lagi 'pasar malam' Korea ni, tengok apa yang menarik ;3
Bergambar sikit kat area Seoul street food ni, buat gambar kenang-kenangan X3
Yasss ini aku mau juga, croissant Taiyaki. One red bean filling, and one cream cheese filling please~ ;3
Masuk restoran Busan Jib, Halal restaurant yang disyorkan oleh Fahmi. Kat luar restoran ni siap ada tulis dalam bahasa Melayu: Ikan Bakar, Asam Pedas.
Aku ordered Abalone porridge... (sebab aku curious nak rasa Abalone kat sini) X3
My sis ordered bibimbab (nasi campur lauk kat atas).
Side dishes yang turut diberi untuk dinikmati bersama - bilis halus goreng, telur goreng, kimchi kobis cina, crunchy seaweed, dan kuah pencicah (macam kicap campur cili).
Squid pajeon (pancake). Basically this is lempeng tepung campur sotong dan daun kucai.
Gambar-gambar para pengunjung lain yang ceria menikmati makanan di sini.
Dah settle makan malam, kitorang pun ucap "Byebye, jumpa esok!" pada Fahmi (tour guide), dan kendian pergi skodeng baju-baju sikit dalam kedai baju yang ada kat tepi hotel ni.
Berehat dalam bilik hotel. Bila dah lewat sikit, lapar balik... so, makanlah croissant Taiyaki yang dibeli waktu petang tadi. Sedap ni, aku suka~ X3
Aku lupa nama kuih kek/roti manis letak telur ayam ni. Galempang ke apa ntah namanya... tak sedap sangat pada aku, biasa-biasa je.
Sambil-sambil makan ni, nak juga tengok TV kat Korea ni, apa cerita... eh, subtitle takdak, tak paham apa dia kata... remote mana remote? Nak kena tekan button subtitle...
Hamik kau remote.., semua tulisan Hangul. Tengok remote ni pun kitorang tak paham. Hahah... lepas godek-godek tekan-tekan ni pun tak jumpak option subtitle... X'D
Elok la tu... sesuai sangat la ekspresi muka watak cerita ni time ni dengan situasi blur kitorang. Watak ni tengah bercakap dari dalam penjara, cerita apa tak pasti. Tengok TV kat sini kena bajet paham-paham sendiri je lah... *sobs* X'3. Yelaaah, salah kitoranglah kan tak belajar Hangul dulu sebelum datang merendek sini :'3

Okies, sekian dulu entri blog untuk trip Korea aku buat masa ini. Sambungannya akan datang dalam masa beberapa hari lagi, InsyaaAllah. Gidalyeojuseyo (Mohon tunggu)~ ;3

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )

Friday, May 12, 2017

Annyeong, naneun Malaysia-e dol-awassda~

Translation: Hello, I'm back in Malaysia~ (source of translation: Google Translate App.)

Dalam masa seminggu yang lepas, aku dan kakak aku telah pergi merendek dan merantau ke Incheon, Seoul dan Jejudo, Korea Selatan.  

We boarded 6 flights of 3 different airlines from/to 6 airports, and stayed at 4 different hotels during our trip [Malaysia (Kangar to Alor Setar to KL) - South Korea (Incheon, Seoul & Jejudo) - Malaysia (KL to Alor Setar to Kangar)]. It was undoubtedly tiring and exciting at the same time, new experience, new tastes, new routes, new everything since it's our first time visiting Korea. Alhamdulillah, our trip went well and we definitely had our fill of delicious, authentic HALAL Korean foods and enjoyed feasting our eyes upon their wonderful culture, a little bit of their history, and of course, the breathtaking scenery of the islands, beaches and mountains. And, the locals (ahjuma and ajjushi especially) are friendly too, generous with free gifts when we buy souvenirs at their shops and stalls. Some can even speak a little bit of bahasa Malaysia. Hangug deabak! (Awesome Korea!) X3

300 meters to Bukchon Hanok Village, Seoul, Korea. Mai sini dapat tengok ramai pelancong dan orang sini pakai Hanbok (Korean traditional clothing).  

 Alrighty, I'm going to need to take some time for picture-editing and sketch-making (hahaha... OKAY I'm just making a few sketches, very few... I'm so not made for travelogue sketching/drawing) (~ ";^ w ^)~

Later peeps~ ;3

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( = ^w^ = )
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...