Click Me Plzzzz

Tuesday, June 13, 2017

Korea trip, Day 2 (Part 1) - Seoul

Salam pertengahan Ramadhan 2017 buat semua, harap kalian sedang sihat-sihat saja dan masih 'steady' berpuasa setakat ini *2 thumbs up* ;3

'Gargoyle' (patung batu) singa kacuk naga jadian yang ada di luar hotel Loisir ni, kalau dia boleh bercakap, aku rasa dialog dia mungkin macam kat atas ni. Aku boleh bayangkan la dia cakap macam tu... X'3

Baiklah, ini sambungan 'report' aku berkenaan aktiviti merendek, merayau, jalan-jalan dan makan-makan di Seoul pada awal bulan lepas, together with my sis, and Fahmi (our hired tour guide to show us around Seoul for 2 days) ;3

Keluar dari hotel Loisir, jumpa Fahmi dan kami pun menapak ke Namdaemun market (kalau menghadap keluar dari hotel, arahnya ke kanan dari pintu utama hotel). Yeah, masa untuk membeli souvenirs dan apa-apa saja yang menarik, dengan harga yang cukup berpatutan~ X3
Namdaemun market straight ahead. Tunggu signal lampu hijau menyala untuk orang melintas jalan dulu, lepas tu baru boleh melintas dengan penuh bergaya (lulz...).
Ohh lookie here, some beautiful flowers~ (sempat lagi mengusha bunga di tepi jalan...).
Tengok signboard biru kat sebelah ni tulis "Namdaemunsijang 10-gil" ke arah kiri. 'Gil' means 'street', so I guess that's the postal address of this area? :3
So many small flags of different countries hanging above us, yep... welcome to Namdaemun market, Namdaemunsijang ;3
Souvenirssss~ "\( ^ w ^ )/"... Ah, banyak jugak bookmarks yang aku berkenan nak kaut ni, maka aku pun cakaplah kat 'ajjushi' (pakcik) yang jaga kedai tu, "Ajjushi, do you have a basket? A small basket maybe?", sambil aku buat gaya tangan macam pegang basket... dan ajjushi tu pun jawab, "Oh bakul? Ok, bakul", dan berikan aku sebuah bakul/tray. Hohoo... mesti dah ada beberapa orang Melayu pernah datang sini mintak bakul dari dia untuk isi souvenirs yang hendak dibeli... X'D
Hats! Hats for the agashi (ladies)~ ;3
More souvenirs~ X3
Ginkgo tree...! (LoL what? Tetiba je dari souvenirs ke pokok Ginkgo pulak, talk about being random...). Dah puas membelek souvenirs dan apa-apa yang menarik di Namdaemun market tadi, kami pun berjalanlah ke arah Loisir hotel semula untuk pergi letak hasil shopping tadi kat dalam bilik sekejap. Lepas ni, kitorang nak naik bas ke Itaewon.
Dah habis jakun membelek pokok Ginkgo (LoL), kitorang pun tunggu signal melintas jalan besar ni (the same one we crossed earlier) menyala dulu untuk orang melintas. Loisir hotel ada nun di depan sana.
Ni dia si gargoyle singa kacuk naga jadian (the one I drew at the top of this entry), salah seekor daripada beberapa ekor penunggu kat luar hotel Loisir di Myeongdong ni. Tengok gaya dia ni, macam ada benda dia nak cakap je, bengis semacam... ( " ^ w ^ )

Okay, dah naik bas, on our way to Itaewon. Itaewon is a Muslim neighborhood in Seoul with many halal restaurants available along its streets, where the Seoul Central Mosque is also located.
Usha-usha luar sikit dari dalam bas, duduk kat seat belakang sekali ni...
Dah sampai Itaewon, a Muslim neighborhood. Sebelum kedatangan Islam di sini, kawasan ni kiranya kawasan yang agak 'gangster', blooming with social ills, notorious for illegal and illicit activities (*reported by Saudi Gazette).
Halal grocery store with so many halal food items from outside of Korea. Aigoo... time aku nak ambil gambar ni juga la ada orang nak jadi photo-bomb dok menonggek kat situ, aigoo... 'mianhae~' (sorry~) X3
On the way to 'MAKAN' restaurant. Ya, restoran halal yang kitorang nak pergi ni namanya 'MAKAN'. Jauh jugak nak menapak ni, maka layanlah 'street views' of Itaewon-ro dulu sambil menapak...
Owh lookie here, ada pokok yang daunnya warna merah tersesat waktu bulan Mei, seemed like it's 'fall' that is out of season, out of place. Tak pasti ni pokok apa though... X'3
Banyak restoran halal kat sini, sememangnya Itaewon, a Muslim neighborhood in Seoul.
Ada kedai buku-buku Islamik.
Aww hello there cutie, bosan tunggu kedai sorang-sorang/sekor-sekor? ;3
Lagi restoran halal, kedai makanan Arab.
Kedai makanan India juga ada, Little India in Seoul.
Awww cute little potted flowers and plants~ ;3
Alright, dah sampai destinasi untuk makan tengahari; MAKAN restaurant.
Mari kita tengok menu dia, kena cepat dan tangkas snap pictures sebelum waitress atau tuan kedai sini ambil balik menu ni (hahah!... semalam tak sempat nak ambil gambar menu restoran halal di Myeongdong tu, tuan dia ambil balik menu cepat sangat).
Tadaa... mashikettaaa (looks good)~ ;3
Makan (nama kedai) Bulgogi tu, nampak macam menarik... curious jugak aku nak cuba rasa halal beef kat sini~ :3
Dah siap order lunch, kitorang pun tunggu dengan penuh kesabaran. Masing-masing lapaq sebab tadi banyak menapak naik turun jalan yang agak curam... X'3
Side dishes sudah sampai. Kimchi sini sedap~ :3
Makan Bulgogi (Makan's stone-grilled marinated beef) sudah sampai~ Straw mushrooms dia sembunyi kat bawah daging. Aku ni bukanlah penggemar daging lembu, tapi masakan daging lembu sini memang sedap dan dagingnya pun lembut, aku bagi score 8/10 *thumbs up* :3
My sis ordered this, Saengseon gui (grilled fish) and Doenjang jjigae (soybean soup) with rice.
Ojingeo Bulgogi (stone-grilled squid with tteok-bokki). Tteok-bokki (rice cake) over here is a bit sticky and chewy, but it's still nice ;3
Setelah selesai melahap makan tengahari, kitorang pun bergerak menapak semula, menuju ke Seoul Central Mosque untuk menunaikan kewajipan. Akan aku kongsikan cerita berkenaan masjid ini dan juga Bukchon Hanok village di dalam entri yang akan datang.

 Okies, sekian dulu entri aku jalan-jalan Seoul setakat ini, nantikan entri PART 2 yang akan muncul dalam masa beberapa hari lagi, InsyaaAllah.

My previous Korea trip entries:

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )

12 comments:

  1. hinnngggghhhhhhh makanan... Menggugat betul laa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry you had to see this while fasting, monamieh... (";^w^)

      Delete
  2. I'll be there this november

    ReplyDelete
  3. best la naik bas gi itaewon, kalo naik subway mmg jenuh menapak naik tangga..huhu..sedapnya tengok bulgogi tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak ke Bukchon Hanok lepas tu kami menapak naik subway jugak, tak rasa tensen pun sebab berlenggang dengan sling bag je hehee...

      Delete
  4. kirim satu souvenir hahahaha... makanan korea kdg2 even halal tapi susah nak telan huhuu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Souvenirs dibeli untuk rakan-rakan serta sanak saudara je hehee :p
      Makanan Korea sodappp~ ;3

      Delete
  5. Tambang bas mahal tak? Hehe Ojingeo Bulgogi tu nampak sedaplah ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tambang bas tak mahal pun, beberapa ratus won setakat ronda-ronda dalam bandar Seoul...

      Delete

Ada nak kata apa-apa yang bernas lagi kreatif? Kamon, kamon~
Oh, btw... Anonymous are NOT kewl at all, highly UNattractive, LoL~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...