Click Me Plzzzz

Thursday, August 31, 2017

Korea trip, Day 3 (Part 3) - Jejudo

Salam semua! Selamat hari ulangtahun kemerdekaan yang ke-60 buat semua readers warga Malaysia yang patriotik sekalian, diharapkan kalian semua sedang sihat dan sejahtera sahaja di mana jua anda sedang berada~ ;3

Alright, entri kali ini ialah entri bahagian ketiga (finale) berkenaan aktiviti jalan-jalan dan makan-makan aku di Pulau Jeju (Jejudo), South Korea, together with my sis and our hired personal tour guide (cik Raihan, comel dan baik budaknya) to show us around the eastern tip of Jejudo in a day. 

Dalam entri ini, aku akan highlight dua lokasi di bahagian timur Jejudo ni, iaitu Jeju Rapa atau Jeju Canola flower park, dan Seopjikoji coast. Okeh, kita sambung jejak perjalanan dari entri yang lepas...

Ya, inilah dia taman bunga Canola. Korang tahu minyak masak Canola? Biji benih dari bunga Canola ni la yang diproses menjadi minyak masak Canola tu~ :D
Poster rancangan '2 Days 1 Night', dari KBS channel. Tahun lepas, dorang ni ada datang sini shooting for 1 episode of the show. Aku suka jugak tengok variety show ni kat KBS channel. Ehehee~ X3
Episode 589 - 2 DAYS 1 NIGHT. Canola Flower Field Trip, Jejudo

IL - BAK - I - IL! (1 NIGHT 2 DAYS!)~ X3
I see yellow... "and it was all yellowww" (Coldplay - Yellow)~ X3
Usha dekat-dekat sikit...
Boleh nampak 'kantung (kekacang?)' biji-biji bunga Canola tu? Canola oil is made from those seeds :3
Bergambar timeee~ X3... Nawh, those oranges and orange flowers aren't real. They're just there for decorative purpose.
My sis and I, in a sea of yellowww... alright, bye-bye flowers, was nice seeing you gaiz, great hospitality (*thumbs up). Yosh, moving on to the next site of attraction in east Jejudo...
Ok. We've arrived at the coast of Seopjikoji. Sini ada terpampang papan peta Jejudo yang besaq gedabak. Lokasi kitorang adalah nun di hujung timur pulau Jeju ni, ditanda dengan label berwarna merah.
Time to burn more calories and walk vigorously along the naturally rocky and awesome Seopjikoji coast.
Don't go walking off beyond this fence though, bahaya woo...
Yaa, itu dia... the popular sight-seeing point of this place. If you google image Seopjikoji, you'll be seeing a few pictures of that rather sharp and bulging rock, and a small rocky island in front of it.
Cuaca waktu ni mandom je, maka view pun jadi kurang mengancam. Huhuu...
Punya la lawa jadinya gambar-gambar tempat ni kalau diambil pada waktu hari yang cerah dengan cuaca yang elok, especially during spring time. Uhuhuuk...
Look at the 'cunning' difference in this cheeky visual comparison... "How wickedly playful...", kata hati kecilku ketika itu... lulz
Ada pokok-pokok bunga yang renek kat kawasan ni, flowery bushes (or shrubs). Rupa bunganya macam sakura, tapi bukan. Sepupu sepapat sakura la kot...
A candy house! Tak nampak pulak 'Hansel and Gretel'nya. Tak pasti kenapa ada candy house kat sini. Aku rasa bangunan ni asalnya bukan candy house. It was most likely a chapel then, now turned into a fairy tale.
Nicely done though, looks yummy :D
Dah jauh jugak kitorang menapak ni... tapi jauh lagi nak sampai lighthouse (macam takkan sampai je ahahaa)...
Tediaaa, rumah apinya (lighthouse) ada nun kat atas bukit sana. Kitorang tengok je la dari sini... kekeke. Dari sini juga boleh nampak Seongsan Ilchulbong di kejauhan sana, tempat yang kitorang dah visit tadi.
Tengok dari sini pun dah puas hati dah... okeh, time to go and get myself a glass of yummy iced coffee. Iced Caramel Macchiato sounds like a really really wonderful culinary invention right about now... X'3
At EDIYA COFFEE's... wehuuu, highly recommended yowww~ :D
"Alway  eside you". Walaupun 's' dan 'b' dalam slogannya hilang entah ke mana, to me, EDIYA COFFEE is awesome. I'll keep you beside me, always~ X'3
I'll have an iced Caramel Macchiato please~ X3
Ada ruang lepak-lepak sambil mengopi kat luar, suweet~ X3
Iced Caramel Macchiato paling sedap yang pernah aku minum setakat ni, is at EDIYA's. Serius tak tipu, nor am I exaggerating here. I personally recommend it. The most delicious and memorable iced coffee I've ever tasted, is priced at 3500 won (about RM14).
Dah gelap, baru kitorang sampai hotel RAMADA, di Hamdeok. This is the night view from our room at RAMADA's. I'll show you the morning view in my next entry ;3
Awesome gila hotel ni, pertama kali aku jumpa hotel yang sediakan charger for electronic devices dalam bilik, satu port untuk Android, dan satu lagi untuk iOS. Aku tak perlu guna charger phone aku pun kat sini, boleh charge terus dari sini je.
Power outlet socket kat sini pun cukup secure dan langsung tak gedik, ngam aje dengan travel plug adapters yang kitorang bawa. Cheongmal (really), takde benda yang tidak memuaskan hati langsung di hotel ni, very impressive, daebak (awesome).

Alright, sekian dulu entri aku jalan-jalan Jejudo setakat ini. Nantikan entri Day 4 yang akan muncul dalam masa beberapa hari lagi, InsyaaAllah. Say hello to Incheon and its lovely beach, and Azaleas. Lots of Azaleas :D

15 comments:

  1. layan jg '2D1N' & '3 meals a day'..running man x suka..

    berlari-larian dlm canola park, mesti romantis...hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waa sama la kita sis, layan 2D1N dan 3 Meals a Day juga, tapi Running Man tak layan... eheheh :D

      Ooh romantis sgt kat situ sis, terlebih gula pun ada... pejam mata je kitorang ni bila ada couple ber'wefie' sambil comolot kat situ... hahaa, biasa la.. Jejudo kan port feveret dorang gi honeymoon...

      Delete
    2. oo..ye ke..hehe..mesti mcm2 gaya posing..

      Delete
  2. I wonder how canola smells like.. Hmm...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaa... I don't remember smelling them or even if they have any significant flowery smell. Rasanya macam takde bau je, atau pun ada tapi tak obvious :3

      Delete
  3. Replies
    1. sekali sekala melihat keindahan negara luar :D

      Delete
  4. Wahhhhh senpai! Lucky you laaaa....
    Cantik juga ye Jeju nie...
    Dulu2 parents sy penah pegi sini, mak sy kate xbrape best, maybe sbb winter mase tue :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisa-chan hisashiburi~ :D

      Oooh, dulu-dulu? What year was it? Maybe waktu tu belum ada banyak natural attractions yang dipopularkan lagi? Or maybe ya, it's winter so everything looks white huhuu... white and freezing cold :'3

      Delete
  5. Oooooohhhh btw senpai~....
    Sy baru perasan komik2 Buasir Otak kat sidebar blog nie. Wahh, senpai masuk komik? Nanti nak cari & beli semua la! :3
    Soriii sbb lame x singgah sini & baru tau psl komik nie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeasss silakan membelinya~ X'3

      Buku BO:TK yang first tu boleh dibeli di MPH bookstore, versi terbitan Karangkraf. BO:TK yang 2nd, 3rd and 4th pula cuma ada versi digital je sekarang (at Google Play Books), sebab hardcopies semua sudah habis dijual :'3

      Arigatou for your interest in our indie comics :D

      Delete
  6. uwooo ramai betul blogger ke Korea O.O

    owhlah tu ke pokok canola? nicer XD tak pernah guna minyak canola (I think, ahahaha) but tau minyak tu O.o

    Candy House tu boleh makan ke? (gomenasai) teringat cerita Hansel dengan Gretel akan rumah gula-gula <3 rasa sedap lak tengok rumah candy dalam gambar ni.. ahahahahaha

    I Google search Korea source plug rupa dia macammana sebab tak pernah nampak >///< maluuuu... ahahahhaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heyyo Misaki-chan, welcome to my blog :D

      Ahaa that candy house, felt like a bit out of place, macam tetiba je ada kat situ. Tak pergi masuk pun situ, entah2 itu bakery house... hahaa, tak pasti, tak nampak pulak orang pergi beli roti atau kek kat situ :'3

      Iyaa, Korea dan Japan punya source plugs adalah berbeza :D

      Delete
  7. MEMANG CANTIK BUNGA2 KONOLA..
    PNAH DGR MINYA NI KAT PASARAYA..
    TAPI X TAHU PLAK DRI BUNGA AHAHAH
    MCM BUNGA MATAHARILAH..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minyak canola tu sebenarnya minyak biji benih bunga canola :D

      Delete

Ada nak kata apa-apa yang bernas lagi kreatif? Kamon, kamon~
Oh, btw... Anonymous are NOT kewl at all, highly UNattractive, LoL~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...