Saturday, December 27, 2014

Tabung Bencana - Let's do our part

Source: http://www.flyfm.com.my, and, NTV7 news edition (8pm, Dec 27 2014).
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Aku tak dapat nak bayangkan betapa deritanya mangsa-mangsa banjir di kawasan-kawasan yang sangat terjejas tu semua. Macam-macam news updates aku dapat berkenaan keadaan mangsa-mangsa banjir di Kelantan yang sangat mendukacitakan. Aku bersimpati dengan nasib mereka yang telah kehilangan orang yang tersayang, ada anak-anak kecil secara tiba-tiba menjadi yatim piatu, ibu bapa yang kehilangan anak-anak, dan mangsa-mangsa lain yang belum ditemui. Rumah, kereta, dokumen-dokumen penting dan harta benda hanyut dibawa arus deras, manusia menjadi helpless dan tidak berdaya di kala bencana melanda. Kesejukkan, kelaparan, terperangkap, ketakutan, risau, sedih, celaru. Allahuakbar, Allah maha besar. Berat mata memandang, berkali-kali ganda berat lagi bahu yang memikul. Tahun 2014 ni memang merupakan tahun yang sangat mencabar buat Malaysia. Bagi kita yang tidak begitu terjejas dengan dugaan yang sangat dahsyat ni, marilah kita bantu mereka setakat mana yang boleh, selain berdoa pada Allah S.W.T, tuhan semesta alam yang maha esa.

Source: MCMC. Tabung ini dibuka sehingga 31 Jan 2015. Contoh, taip: BANJIR 20, dan hantar ke 13999. Derma boleh dibuat dalam amaun RM1, RM3, RM5, RM10, RM15, RM20, RM30, RM40 dan RM50.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^=)

Saturday, December 13, 2014

Jom try buat ni - Ayam Sibar Santan

Salam ceria hujung minggu buat rakan-rakan bloggers and readers yang ohsem sekalian~ Diharapkan kalian sedang sihat dan gumbira saja di sana~ ;3

Baiklah, memandangkan entri Sup Ayam Sihat aku tu telah mendapat perhatian yang amat memberangsangkan dari segenap lapisan masyarakat di Malaysia mahupun dari luar negara (weee~, entri yang paling popular dalam blog ni tuh, fuh! Agak menakjubkan buat aku, laku sungguh recipe mak aku tu, sampai ada yang ingat blog ni blog masakan semata-mata), maka, dengan ini, aku mempersembahkan lagi satu original recipe mak aku yang ohsem teramat, iaitu...,

My Ayam Sibar Santan, my mom's recipe
Now this is one of my most favorite chicken dishes of all time, yang mana ianya sangat marvelous, special, sedap gilos, tetapi... tak bolehlah nak makan selalu sangat, why???

1. It's quite time consuming to make this dish properly,  

2. Santan, hahah... ya, masakan ini agak berkolesterol tinggi disebabkan oleh kandungan santannya yang agak banyak (walaupun dish ni tak pakai minyak masak langsung, santan tu sendiri boleh jadi minyak), so, once in a while tu okaylah, atau nak hidangkan this dish on special occasions (hari raya, kenduri, apa-apa majlis keraian, jamuan, etc etc...) tu, sesuailah rasanya.

And that's what makes this dish super special~ ;3


~Bahan-bahan~
Ayam - 500g
Santan - 250ml
Serbuk jintan manis - 1 sudu kecil
Serbuk kunyit - 1 sudu kecil
Halia segar - 1 inci
Bawang besar - 1 labu besar
Bawang putih - 3 ulas
Bunga lawang - 1 kuntum
Serai - 4 batang
Kulit kayu manis - 2 inci
Garam - setengah sudu kecil (atau secukup rasa)
Air - lebih kurang 400ml


Cara-caranya pula..., 

1. Bersihkan ketulan-ketulan ayam dari kulit dan lemak, kelar-kelar sikit, bilas dengan air, dan keringkan dengan tuala dapur (kitchen towel). Lumur dan gaul ketulan-ketulan ayam dengan serbuk jintan manis dan serbuk kunyit. Perap selama 15 minit.
2. Sementara menunggu ayam siap diperap, potong bawang besar, bawang putih dan halia secara kasar. Kisarkan bahan-bahan ini bersama 100ml air. 
3. Ketuk serai menggunakan lesung batu, kemudian carik-carikkannya sedikit (biar rupa serai tu jadi macam penyapu).
4. Rebus ketulan-ketulan ayam yang telah siap diperap tadi dengan 400ml air, menggunakan kuali di atas api sederhana besar. Tuangkan bahan-bahan kisar tadi sekali ke dalam kuali, kemudian masukkan serai, bunga lawang dan kulit kayu manis. Kacau perlahan-lahan dari masa ke semasa, sehingga air rebusan dalam kuali tersebut berkurang menjadi 1 per tiga (1/3) dari jumlah asal.


5. Masukkan santan yang telah dicampur dengan garam ke dalam kuali tersebut.


6. Kacau dari masa ke semasa, sehingga santan tersejat dan berkurang menjadi lebih kurang 1 per tiga (1/3) dari jumlah asal.


7. Tutup api. Angkat dan masukkan semua hasil masakan tadi ke dalam loyang pembakar,


...untuk dimasukkan ke dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180 darjah Celsius (top and bottom heating). Bakar sehingga santan kelihatan agak kering dan bergumpal menyaluti ayam.


8. Sekian, Ayam Sibar Santan anda sudah siap untuk dimakan bersama nasi putih/nasi beriani/nasi arab panas-panas. Selamat menjamu selera, enjoy your meal, Ittadakimasu! ;3

Total cooking time untuk masakan ni, dianggarkan memakan masa lebih kurang 1 jam 20 minit. Untuk mendapat hasil yang terbaik, dinasihatkan agar menggunakan santan segar dan ayam kampung segar yang boleh dibeli di pasar basah (wet market). Aku guna santan kotak dan ayam beli dari supermarket aje untuk visual dalam entri ni (sebab tu kuah santannya jadi kurang bergumpal)... hahah. Tapi, habis licin jugaklah pinggan, sedap jugak... meheheh~ ;3

Sekian, selamat mencuba recipe original mak aku nih, dan nikmatilah sendiri kelazatan serta keistimewaannyaaaa (hahaa ayat, tahap iklan sakan... suka punya pasai)~ X3

Jya matane, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )

Sunday, December 7, 2014

Honey, where's my Cinnamon?

Salam ceria Ahad buat semua readers and followers blog aku yang kawaii sekalian, diharapkan kalian sedang sihat dan ceria-ceria saja di sana ;3

Baiklah, entri kali ini adalah berkenaan kebaikan madu lebah dan kulit kayu manis. Abaikan tajuk entri ini yang sedikit kontroversial itu, gimik murahan semata-mata demi menarik perhatian manusia busybody sekalian... hahaa~ ;p

Nak dijadikan cerita, I came across this one book that managed to grab my attention while browsing through Islamic-related books at a bookstore sometime last month, so I flipped it open to browse through the contents, and checked the author's biography and info.

Front
Back
Interesting. The contents seem useful, Islamic, practical and believable enough, so I bought it for further "investigation".

Kebaikan madu lebah asli dan kulit kayu manis dalam mengubati pelbagai jenis penyakit manusia.
Salah satu benda yang menarik perhatian aku semasa mengkaji buku ini ialah, kebaikan gabungan madu lebah asli dan serbuk kulit kayu manis. Menurut buku ini, madu lebah asli adalah sejenis makanan yang terhasil secara semula jadi yang mampu mengubati hampir kesemua jenis penyakit manusia. Madu lebah adalah ubat yang turun bersama wahyu.





Begitulah antara beberapa kebaikan madu lebah asli dan serbuk kulit kayu manis yang aku nak kongsi dengan kalian, menurut buku ini. Ada beberapa lagi kebaikannya yang tercatat dalam buku ni, tapi aku tak nak tempek kat sini. Kalau nak tahu lebih lanjut, bolehlah kalian pergi cari buku ni (bukan aku lokek, aku risau kot-kot kena saman marah je, mana tau?... hahah). Okeh... masa untuk ber-eksperimentasi dengan petua ni, dan lihat sendiri kesannya kemudian ke atas diri sendiri...

Sejak beberapa minggu yang lepas, aku mula mengamalkan pengambilan air rebusan madu lebah asli campur dengan serbuk kulit kayu manis, minum dengan air teh-0, mengikut kadar nisbah lebih kurang 1:2 (1 air rebusan campuran honey + cinnamon powder: 2 air teh-0) setiap hari secara konsisten. More specifically, 100ml:200ml). Berkenaan air rebusan campuran tu pulak (dalam tumbler tu), aku rebus 1L air + 4 sudu besar madu asli + 1 sudu besar serbuk kulit kayu manis, selama 10 minit. Lepas tu, sejukkan di atas meja, simpan dalam tumbler, letak dalam peti ais. Setiap hari, guna 100ml campur dengan 200ml air teh-0. Amalkan setiap hari sampai stok air campuran tu habis. Buat stok baru, dan terus amalkan.

Maka, selepas mengamalkan petua ini secara konsisten selama beberapa minggu, aku dapat merasakan yang memang ada perubahan positif telah berlaku secara beransur-ansur dalam sistem tubuh aku. Berat badan ada jatuh sikit (as expected), dan, sakit lutut aku hilang (which is unexpected, tak ada tercatat dalam buku ni). 

Sebelum ini, aku selalu rasa sakit pada lutut, yang mana gangguan kesihatan fizikal ini membuatkan aku rasa sungguh tidak selesa apabila aku mengerjakan solat. Bila aku nak bangun dari sujud dan berdiri semula untuk menyambung rakaat yang seterusnya, lutut aku mesti akan buat aku rasa sakit selama beberapa ketika. Kadang-kadang sakitnya tu tak begitu ketara, sekadar rasa kurang selesa. Kadang-kadang tu pulak, sakitnya tu agak over, tapi tak lama. Alhamdulillah sekarang ni, selepas aku mengamalkan petua minum air rebusan honey+cinnamon yang dicampur dengan air teh-0 setiap hari, lutut aku telah kembali ke zaman kekanak riang, tiada lagi rasa sakit-sakit mahupun sengal-sengal ketika mengerjakan solat. Yaaay~ X3 

Okeh, dengan ini aku harap kalian dapat memanfaatkan perkongsian aku dalam entri ini. Entri ini bukanlah entri untuk iklankan buku, cuma secara kebetulan saja aku telah ditemukan dengan buku ini di sebuah kedai buku, dan aku telah beroleh sesuatu yang sangat bermanfaat buat diri sendiri setelah membeli dan membaca buku ini. Secara keseluruhannya, aku rasa buku ini ialah sebuah bahan bacaan yang sangat bermanfaat. In other words, I think this book is very much worth your time and money, because the collection of information in it is priceless. Aku suka. 

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )

Sunday, November 30, 2014

Sekadar Hapdet...


Hapdet #1

Ada sesuatu kat atas pokok tu... dia tak sepatutnya berada di situ, tapi atas sebab-sebab yang tertentu, dia ada kat situ, terperangkap, dan menunggu masa yang sesuai untuk turun dari pokok itu. Nampak tak apa dia yang aku maksudkan ni? ;3
 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Hapdet #2

Source of picture: Rizal PaperbagHead, T-shirt supplier and printer for my recent blog contest. Dia inform haritu yang T-shirts tengah dibungkus untuk dipos kepada para pemenang contest Isi Buih-Kata Komik #2 aku tu, so YaY!~ Ok, para pemenang sekalian (Ibnu Ramli, DeaDay, & Yun Sing), bila kalian sudah terima T-shirt masing-masing nanti, inform aku ea, I hope you gaiz'll love it~ ;3

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Hapdet #3

Horeyyyy, yehaa anggerei anggerei yaribba yaribbaaa... arigatou ne Anamizu-chan~ I feel so lucky and loved! Heheheh... Arigatou yooo~ (* >w< *)

~*Si plain83 berasa gumbira kerana telah terpilih oleh random.org untuk menjadi salah seorang pemenang bagi Contest 1st Giveaway Anamizu*~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Okeh, sekian saja sedikit blog updates dari aku... kira entri ni adalah entri terakhir untuk bulan ni lah. Sayonara November 2014, say hello to December 2014.

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )

Monday, November 17, 2014

Keputusan Contest GA #2: Isi Buih-Kata Komik #2!!


Yosshaa baiklahhh!!!

Entri keputusan contest yang dinanti-nantikan oleh para peserta yang budiman dan kreatif sekalian, sudah muncul!! X3

Berikut adalah keputusan bagi Contest Isi buih-kata komik #2 yang aku anjurkan pada bulan lepas... perrrgh, pening jugaklah aku nak pilih 3 orang pemenang contest aku nih, ramai yang bagi dialog power, jadi aku ada minta pendapat dari beberapa orang rakan yang aku yakin mereka tiada sebarang perkaitan rapat dengan mana-mana peserta (hahaha... yakin tuh~) X3

Okeh, tanpa membuang masa lagi, berikut adalah keputusannya!

Tiga orang pemenang (3) contest ini yang telah berjaya merembat T-shirt custom print design aku, seorang sehelai, adalah...,

Friday, November 7, 2014

My COVER of Naruto Shippuden Op.16 - Silhouette (KANA-BOON)

This entry is made especially for those who watch Naruto Shippuden anime series, and for those who enjoy listening to the opening and ending songs in the said anime series. This is just my home-made cover (vocal + guitar) of the latest opening song (NS OP.16, Silhouette by KANA-BOON) in Naruto Shippuden. This legendary anime series is approaching its end, where the manga has ended today with 700 chapters in total, after 15 years of airing. Even so, the 'will of fire' will continue to burn within the hearts of many. Thank you Masashi Kishimoto sensei for all of your hard work, the journey of Naruto has ended magnificently ( TTvTT ) Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )

Saturday, November 1, 2014

WTH punya Takoyaki, majide yabai!!


Watch this on Youtube if you can't watch this here...

Majide yabai (Seriously dangerous), LoL... LAWAK nak mampuih, seriously mengarut tahap gaban kuasa empat, gelak gila aku tengok kemengarutan ini... LoL!  (*≧▽≦)ノシ))

Aku kadang-kadang follow jugak la updates dari Hikakin mereng nih... mamat Nippon ni suka buat reviews about Nippon products yang mostly agak mencabar logik minda, tradisi dan budaya. Yang kat atas ni, dia jumpa dan mencuba guna sebuah electric Takoyaki cooker yang boleh menghasilkan 2 bijik Takoyaki yang besar gedabak. Nak tau jadi ka tidak Takoyaki gergasi dia ni, aitsu no bideo o mite goran nasai (sila tengok sendiri video dia nih)~ XD

Majide yabai na kanji desu!! (Seriously this gave me a bad feeling!!) X3

Picture credits to HikakinTV himself

***************************************

Dah join Contest GA #2: Isi Buih-Kata Komik #2 aku belom? Contest akan tamat pada 10 Nov 2014, join jangan tak join~ ;3

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )

Sunday, October 26, 2014

Entri Tulis Tangan...


*************************

Dah join Contest GA #2: Isi Buih-Kata Komik #2 aku belom? Contest akan tamat pada 10 Nov 2014, join jangan tak join~ ;3

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )

Sunday, October 19, 2014

Burger, bege, baagaa... bargirl??

Salam ceria weekend buat semua readers and followers yang comei-comei dan suka makan tapi malas memasak lantas menggunakan alasan famous "i am too damn busy to cook!" LoL sekalian... semua sihat? Dah join CONTEST GA #2!! aku belum??? Cepatlah join sementara masih ada masa ni, contest akan tamat pada 10 Nov 2014 huhuu~ X3

ヽ(*≧ω≦)ノ"

Baiklah, entri makanan datang lagi. Kali ini mari kita berdiskusi secara intelektual (-lah sangat) berkenaan makanan barat yang sememangnya sangat popular di serata pelusuk dunia, iaitu si BURGER, yang mana ianya termasuk dalam kategori fast food, iaitu makanan cepat siap.

Ini adalah burger versi aku, beef burger with extra veggies and some mini sausages.

Sepertimana yang kalian boleh lihat dalam gambar di atas ini, beginilah susun-atur (sounds intellectual? LoL) burger aku, yang mana ianya boleh dijelaskan ke bentuk ayat seperti berikut (bermula dari bawah dan ke atas): bun (bottom) - butternut lettuce - mayonnaise - beef patty - cheddar cheese - tomato slice - chilli ketchup - white pepper powder - bun (top). Kadang-kadang aku letak dried parsley, hirisan buah avocado, atau caramelized onion rings di atas hirisan tomato, mengikut mood semasa dan juga availability of ingredients. Kalau aku rasa nak buat sos sendiri, aku akan bikin sos sendiri yang special. Daging burger yang biasa aku guna ialah dari jenama Ramli atau Saudi (ini bukan iklan). Antara burger daging ayam dan burger daging lembu (daging bermaksud meat, bukan beef), when it comes to eating a burger, beef burger is the best. Bagi aku juga, burger akan jadi lebih sedap sekiranya roti bunnya di-toast sedikit terlebih dahulu (preferably buns with sesame seeds on top). Korang suka kalau letak nenas panggang (caramelized pineapple) atau telur ayam benjo ke dalam burger korang? Oh, sorry, not my style... hahah~ ;3

Pada aku, burger ialah sejenis fast food yang agak menyihatkan (sekiranya terdapat banyak sayur-sayuran dan buah-buahanlah (tomato is a fruit, and so is cucumber), dan daging segar digunakan instead of the usual processed meat). Tapi kalau daging segar digunakan, burger bukan lagi sejenis fast food... hahahah (boleh nampak justifikasi di situ yang menunjukkan fast food itu tidak menyihatkan... processed meat ada preservatives, supaya boleh tahan lama dalam peti ais tu). Sebab tu, bila aku bikin itu burger, aku akan cenderung untuk letak banyak sayur dan buah... Apa? Cheese itu tidak baik untuk kesihatan dan menggemukkan?! Cis, cheese itu merupakan sumber calcium yang baik tahu? Letak satu tak apa, jangan letak sampai 2 atau 3 sudah. Apa? Kenapa makan sausage juga? That's another form of processed meat! Shushhhhh, sekali sekala tak apa... kan aku ada tambah tomato ceri dan timun Cameron tuh? LoL (alasan)~ X3


And, don't forget to exercise regularly! Amalkan minum teh-0 kurang gula campur sedikit madu asli dan serbuk kayu manis, kasi bakar itu lemak dan turunkan cholesterol level dalam darah. Bab ni, nanti aku cerita kat dalam entri kesihatan pulak, kat sini kurang sesuailah... hahah~ X3

And also, don't forget to join my CONTEST GA #2!! and stand a chance to win a customized T-shirt from meh, Plain sama san!! Contest ends on 10th Nov 2014!!! Meheheheh~ XD 

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )

Monday, October 13, 2014

Contest GA #2: Isi Buih-Kata Komik #2!!!

Salam ceria Monday blues buat readers and followersku yang baik serta comei belaka sekalian~ Baiklah... seperti yang telah diwar-warkan pada entri yang sebelum ini............,

Nahhh, ini dia! Contest GA #2!! yang berbentuk "sila isikan buih-kata (speech bubble)" dalam komik pendek 2-panel yang aku lukis khas untuk tujuan contest ini~ :D 

~Banner Contest~

Monday, October 6, 2014

Misi Mencari Instant Coffee yang Sedap...

...Akhirnya Berakhir dengan Ini...

Gold Eagle, 3in1 Instant Coffeemix... ini BUKAN entri iklan yer~ ;3
 Setelah mencuba beberapa jenama kopi segera yang agak mengecewakan deria rasaku (huhuu~), aku rasa aku sudah menjumpai pengganti kopi zionis neskepe yang baik, finally. Kopi Gold Eagle ni bagi aku, nice smell (no strong smell semasa membancuh, which is a plus point bagi kopi ni compared to neskepe), tak manis sangat macam kebanyakan jenis instant coffee yang lain, dan flavor kopi ni kira OK lah, boleh dikatakan agak sedap (bagi akulah)... dan aku somehow dapat merasakan yang kandungan caffeine kopi ni tidak begitu kuat.

Ahhh~ Kopi ais, really makes my day~ ;3

Sekali lagi, ini bukan entri iklan (LoL)

~Selamat Hari Raya AidilAdha 1435H~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

)))Important Announcement!!(((

Entri selepas ini merupakan entri CONTEST! XD
Ingat lagi tak dulu aku pernah ada menganjurkan contest ISI BUIH-KATA KOMIK???
Maka, dengan sukacitanya aku nak bagitau anda semua, aku akan menganjurkan contest ISI BUIH-KATA KOMIK#2 pulak, dengan hadiah kali ini merupakan T-shirts exclusive yang mempunyai design print yang direka oleh aku sendiri, bakal dirembat oleh 3 orang peserta dengan entri terbaik!~

(ノ≧∀≦)ノ"

Nak tau lebih lanjut berkenaan contest aku yang akan datang ni? Tunggu saja next entry blog ini hokeyhh, tunggulah dengan semangat yang membara untuk memerah otak anda nanti! XD
Ada yang berminat nak jadi co-sponsors untuk memeriahkan lagi contest ini? Boleh sangat, email me at: yehaa04[at]yahoo[dot]com

Sekian dulu pengumuman, o-tanoshimi ni! (look forward to it!)~

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )

Wednesday, October 1, 2014

Jom try buat nih - Takoyaki (picnic version)

Salam ceria 1st October buat semua readers yang ohsem and fun sekalian, baiklah... entri kali ini adalah berkenaan makanan Nippon yang sangat popular. Semua kenal dan tahu apa itu Takoyaki? (っ˘ڡ˘ς)

My Takoyaki (aku letak inti squid je la (ika), sebab tak jumpa octopus (tako)... huhuu~) X3

~Bahan-bahan dan Perkakasan~

*Bahan-bahan untuk batter Takoyaki*
Tepung gandum - 1 cawan
Tepung jagung - 1.5 sudu besar
Air - 2 cawan
Telur ayam - 2 biji
Kicap cair - 1 sudu besar
Serbuk ayam (chicken stock)1 sudu kecil
Minyak masak - secukupnya untuk minyakkan pan Takoyaki

*Bahan-bahan untuk inti Takoyaki*
daun bawang merah - secukupnya, dipotong kecil
sotong (atau sosej) - secukupnya, direbus dan dipotong kecil

*Bahan-bahan untuk hiasan akhir*
Katsuobushi (dried tuna shavings)
Mayonnaise 
Worcestershire sauce 
Seaweed biasa (kalau boleh cari aonori, memang terbaiklah...)

~*recipe ini telah diubahsuai dari SINI*~

*Perkakasan yang diperlukan*
Pan Takoyaki
Berus makanan tahan haba
Chopsticks kayu
Mangkuk besar
Penapis (untuk mengayak tepung)
Pemukul telur

Cara-cara membuatnya?~ 

1. Pukul telur ayam bersama air dengan pemukul telur sehingga sebati. Masukkan kicap cair dan serbuk ayam ke dalam sebatian.
2. Ayakkan tepung gandum dan tepung jagung (atau tepung kentang) ke dalam sebatian tadi. Pukul sehingga sebati. 
3. Panaskan Takoyaki pan di atas dapur dengan api yang kecil. Sapukan permukaan pan dengan minyak masak menggunakan oil brush tahan haba (boleh gunakan sudu diikat dengan kain muslin bagi menggantikan oil brush tahan haba, ataupun guna tisu dapur dan chopsticks saja, pun boleh...). 
4. Seterusnya? Sila lihat video di bawah ni untuk mengetahui teknik membuat Takoyaki tahap sesiapa pun boleh buat, heheh. *Dalam video ni cara bancuh batter Takoyaki dia agak cincai, takde tapis tepung dan pukul telur bersama air terlebih dahulu sebelum masukkan tepung macam aku buat. Boleh juga nak ikut cara video ni, tapi kurang smooth la hasilnya nanti ^^

Having problems viewing this video? Click HERE please~ ;3

Okeh, begitulah caranya nak buat Takoyaki... hai', douzo meshi agare~ (ok, silakan makan~)
( ノ^ω^)ノ゚

Ini rupa Takoyaki aku tanpa hiasan... boleh jugak kalau nak makan macam ni ^^
Tapi aku suka makan macam nih, letak mayonnaise dan sos buatan sendiri (kalah sos Worcestershire woo... heheh, perasan!), seaweed, dan katsuobushi ... omnomnomnom~ ;3
 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

*
*
*
*
*

Okeyhhh... so, baru-baru nih aku ada bikin Takoyaki pikuniku (Takoyaki picnic) with two of my great and ohsem friends!~ (〜 ̄▽ ̄)〜

Barang-barang aku untuk bikin Takoyaki kat laman rumah bersama kawan2ku yang ohsem, siap sedia! Hehee~ XD
...and the fun begins! hahah... best betoi bila ada mobile gas stove nih, murah jer, beli kat Borong Din... hahah~ Gambaq jadi tak clear sangat sebab time nih dah petang sangat dah, dan cuaca pulak nak hujan maka pencahayaan jadi kureng... huhuu~
First batch Takoyaki dah siap... arghh picture jadi blur sebab lighting dah mula jadi kureng betoi time nih, dan lightning pulak yang mula muncul... hahah, ya, kilat! Nasib baik ada bumbung, lepas tu hujan turun... LoL
...dan, ini dia manusia2 yang terlibat dalam Takoyaki pikuniku petang itewww~ X3... Well, never mind the awful lighting and unfavorable weather... yang penting, we had a great time that evening, tanoshikatta desu!~ XD
Ohsem friend no.1, "J", datang dengan membawa kueh pau daging dan taufoofaa... hehee~ ;3
Ohsem friend no.2, "H", datang dengan membawa puding buah (home-made taw pudingnya tu, cayalah~)... heheh~ ;3
...dan aku, si tukang bikin Takoyaki dan penyedia minuman (lemon tea Yeo's)... hahah (mai mai beli, 4 bijik RM3ribu! LoL~) *macamlah ada yang nak beli??* XP
Last batch of my Takoyaki (inti squid and beef sausage), makan sama2 sambil mendengar bunyi guruh yang suram dari jauh, dan melihat kilat yang mula muncul bagaikan lampu lip-lap... hujan pun turun renyai2... hahaha~ ;3

Wokeh, sekian dulu entri Takoyaki aku ni... selamat mencuba yeah? ( ´ ▽ ` )ノ

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )

Tuesday, September 23, 2014

Merendek KL - Tokyo Street, Pavilion

Salam ceria petang Selasa buat semua readers dan followers aku yang kawaii (comel) sekalian, hai' hai' minna san (baiklah semua), sepertimana yang telah dijanjikan di entri yang lepas, kali ni aku bawak korang ke Asakusa Tokyo Malaysia (kira ianya macam, a "make-belief" Tokyo la, a nice imitation of Asakusa with real Japanese products), yang terdapat di dalam bangunan Pavilion, Kuala Lumpur! XD 

Brochure Pavilion - Level 6, Tokyo Street ^^...

Friday, September 19, 2014

Merendek KL - The Mines

Salam ceria petang Jumaat buat semua readers aku yang kewl sekalian, diharapkan anda semua sedang sihat-sihat dan rilek saja di sana, di mana jua anda sedang berada~ ^^

Baru-baru nih aku gi merendek sekitar KL jap, saja jalan-jalan bandar together with my sis and ohsem cousin. So, antara tempat yang aku pergi merendek ialah The Mines~ 

Ada canal dengan feri... kitorng tak naik feri ni, datang sini dengan taxi jer dari hotel...

Saturday, September 6, 2014

Oh, Jenis-jenis Sunglasses?

Salam ceria Sabtu buat para pembaca blog aku yang stylo dan bergaya sekalian~ Entri kali ini ialah entri pasal spek mata hitam (sunglasses, some say shades). Sebagai seorang yang speckie, aku memang tak boleh hidup dengan aman tanpa memakai spek mata (aku rabun jauh dan mula kena pakai spek mata dari tingkatan 4). Selain rabun jauh, aku juga agak silau dengan cahaya matahari atau lampu yang terang. Cahaya semulajadi dan juga cahaya artificial yang terang benderang boleh membuatkan mata aku rasa cukup tidak selesa. Owhhh... sungguh tak best perasaan itu, tahu??~ ("-___-)


Suatu ketika dahulu, sewaktu aku berada di alam remaja tingkatan 4, aku mula mengenakan sepasang spek mata yang kelihatan cukup nerdy. Spek mata pertama aku dulu tu berbingkaikan plastik hitam yang agak tebal (full frame), dengan sepasang kacamata berbentuk oval, agak besar dan membulat. Hari pertama aku ke sekolah dengan memakai spek mata tu, aku telah di"bahan" dan digelakkan oleh rakan-rakan sekelas aku dengan agak sadis. Yelah, masa tu manalah aku nak particular pasal bentuk glasses dan bingkai mana yang paling sesuai dengan bentuk muka aku, aku memang seorang yang sangat noob dalam dunia fashion and style.

Sekarang ni, aku memakai spek mata transition (photochromic glasses), half frame, berbentuk segiempat tepat, dengan saiz kacamata yang agak kecil (sila rujuk pada gambar kitsune mask aku tu, dia nampak lebih sesuai memakai spek mata aku, berbanding aku). Kelebihan transition glasses ni, bila dia kena cahaya matahari yang terik, dia akan berubah menjadi sunglasses secara otomatis. Makin terik cahaya matahari, makin gelaplah kacamata aku, tetapi, apabila aku sampai di tempat yang redup ataupun di dalam bangunan tertutup, kacamata aku akan berubah menjadi cerah semula, seperti spek mata yang normal. Sungguh ohsemz lagi ajaib spek mata transition glasses ni bagi manusia yang ada masalah rabun jauh dan silau, seperti aku ini.

Spek mata aku tak bertukar jadi gelap dalam gambar ni sebab kitsune ni ada mysterious superpowers cahaya matahari pagi ni sungguh nyaman, lembut dan menyegarkan~ ;3

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Okies, enough about my transition glasses, sekarang aku nak cakap pasal sunglasses pulak~ ;3 

Free stock image
Kacamata hitam atau sunglasses adalah jenis aksesori yang terpenting bagi sesetengah individu ketika hendak keluar bersiar-siar. Ada juga yang menjadikan sunglasses sebagai ‘item wajib’ ketika ingin memandu. Apa pun kegunaan dan fungsinya, sunglasses merupakan salah satu aksesori yang tidak pernah dilepas-pandang oleh anda apabila ingin tampil bergaya. Setuju?

Selain memberikan perlindungan kepada kedua mata anda daripada terik cahaya matahari, kadangkala dengan hanya memakai sunglasses, anda hanya perlu berpakaian simple untuk tampil menonjol. Oleh itu, penting untuk anda memilih jenis bingkai atau frame serta rekaan sunglasses yang bersesuaian dengan bentuk muka dan gaya anda. Berikut merupakan contoh jenis-jenis rekaan sunglasses;

#1 - CLASSIC
Bentuk klasik Wayfarer yang menjadi trademark kepada jenama Ray-Ban ini merupakan gaya yang paling diminati ramai.
#2 -  RETRO
Biasanya, gaya retro menampilkan rekaan sunglasses yang vintage seperti gambar berikut di mana ia berbingkai bulat.

#3 - THEME
Bagi anda yang ingin menghadiri parti-parti bertema, pemakaian sunglasses seumpama ini adalah pilihan terbaik. (Bersesuaian dengan tema parti).

#4 - SPORTY

Berikut pula merupakan rekaan sunglasses khusus untuk mereka yang gemar melakukan aktiviti lasak dan ekstrim.
 
#5 - GLAMOUR
Untuk mereka yang DIVA atau mahu kelihatan paling menonjol, pilih sunglasses yang direka dengan unsur-unsur glamor.

Miliki gaya yang sempurna dengan pemakaian sunglasses yang bersesuaian dengan citarasa anda hari ini juga apabila anda melayari laman web ZALORA Malaysia. ZALORA membariskan koleksi sunglasses online daripada jenama-jenama hebat serta menyediakan perkhidmatan penghantaran percuma terus ke rumah anda.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Okie dokie, selamat bergaya dengan sunglasses masing-masing nee~, nak pakai sunglasses tak perlu kena ada masalah mata, sekadar nak bergaya sesaja pun boleh... tapi, perlu bergaya di tempat yang ada sinaran matahari, okeh? Bukan di dalam bangunan tertutup mahupun pada waktu malam (melainkan ada event bertemakan sunglasses), nanti nampak macam buang tebiat pulak, seriously... LoL~ ;3

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...