Saturday, December 31, 2016

Final entry for year 2016

Tools - Koi Sakura watercolor (18 pallets), Sakura Pigma Micron pens, Micro-Line Studio Series pens, on A6 paper 120gsm (Canson Notes).
Salam semua, hello gaiz... it's almost midnight now, sudah nak masuk tahun baru 2017 dah yearghhh... bring it! ;3

 Alright, 2016 was good to me, Alhamdulillah. Good food, good times, new artwork (comic pages) published in our team's (BOTK) latest indie comic book (Buasir Otak: The Komik - Awakening), and of course, fond memories with family, friends and relatives. All is well, all is awesome, thank you Allah S.W.T for everything.

The past year was actually quite a busy year for me, and ohmaii this blog didn't even reach 20 entries in 2016?? Oh well... couldn't help it, a huge amount of my attention had to be paid to other things, ahahah~

In this coming year, MAYBE I'll start doing art travelog? I've got plans to fly somewhere overseas again sometime this year, InsyaaAllah. Where to? As usual, I'll tell you after I get back from the trip/trips ;3

  New year's resolutions? Hmmm... be more productive work-wise, eat more healthy foods and cut down on 'jajan' (junk foods), exercise daily with more consistency, read Al-Quran more, draw more, and do more good deeds. Give more 'damn' to things and people who truly matter, and less-to-none 'damn' to those who don't. Ahh... with that, now I'm starting to think that there will probably be less number of blog entries in this coming year compared to 2016. Idk... I hope not, we'll see ( ~"^ w ^)~

Happy New Year 2017! 
Roosters be cheering and flapping their wings~

I wish you all the best!

Whoever the artist of this wall/street art is, I salute and award you 5/5 stars. Incredible artwork! Location: BLACKWOOD CAFE building, Kangar.

Location: BLACKWOOD CAFE building, Kangar. Crazy enviable art skills! X3

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )

Sunday, December 4, 2016

Kerabu bunga betik tanpa belacan

Salam Disember dan salam Ahad buat semua rakan mayaku yang diingati sekalian, post masak-masak kembali lagi~ ;3



Kali ini aku kongsikan resepi yang melibatkan bunga betik (bunga dari pokok betik jantan yer, bukan betina), yang mana nama hidangan ini ialah Kerabu Bunga Betik, sejenis hidangan tradisional Melayu yang secara umumnya digemari oleh orang tua-tua yang menghargai ulam-ulaman.

Nah, terimalah resepi kerabu bunga betik versi tanpa belacan ini, si Plain punya style. Semoga ianya menepati citarasa kalian ;3

~Bahan-bahan~
Bunga betik - 1 mangkuk (bunga sahaja, buang tangkai dan batangnya)
Air - untuk merebus bunga betik
Santan pekat - setengah cawan
Kerisek lembap - 2 sudu besar
Limau nipis - 3 biji (perah dan ambil jusnya)
Bawang besar - 1 labu (hiris)
Serai - 1 batang (hiris nipis)
Garam - secukup rasa
Udang kering - 1 sudu besar (tumbuk)
Bawang merah - 3 ulas (potong dan tumbuk)
Cili hijau - 3 tangkai (potong dan tumbuk)

Cara-cara membikinnya adalah seperti berikut...,

1. Rebus bunga betik dengan sedikit garam sehingga mendidih dan bunganya sudah menjadi agak lembut. Tutup api, toskan (singkirkan air rebusan) dan masukkan bunga betik rebus tadi ke dalam sebuah mangkuk besar. Biarkan seketika.
2. Panaskan santan pekat bersama kerisek lembap di dalam sauce pan sehingga mendidih. Ini akan membuatkan masakan jadi lebih tahan lama (lambat basi).
3. Tuangkan santan dan kerisek yang telah dipanaskan tadi ke dalam mangkuk berisi bunga betik rebus tadi, kemudian masukkan semua bahan lain yang telah disediakan awal tadi ke dalam mangkuk tersebut.
4. Gaul dengan sekata sehingga serasi.
5. Hidangkan untuk dimakan dengan nasi panas-panas. 

 
~Tips & info~
Bunga betik yang segar dan baru dipetik dari pokok tu pahit gila rasanya, maka, untuk kurangkan tahap kepahitannya, eloklah korang rendam dulu bunga betik tu di dalam bekas berisi air selama setengah jam gitu. Kemudian, singkirkan air rendaman tadi dan barulah korang rebus bunga betik tu dengan air yang baru. Melalui pemerhatian sendiri, lagi bagus jika korang simpan dulu bunga betik segar tu di dalam plastik, kemudian simpan di dalam peti ais (bahagian refrigeration yer, bukan freezer) dan biarkan selama lebih kurang 5 hari, kemudian barulah korang rebus untuk buat kerabu. Kepahitannya akan berkurang dengan jelas sekali dan rasa kerabu bunga betik ini akan jadi sedap beberapa kali ganda. Haha... (pemerhatian selepas menyimpan bunga betik segar yang lebih di dalam peti ais. Setelah 5 hari berlalu, timbul rasa nak makan kerabu bunga betik lagi, dan lepas tu... wow, sedakgillak kerabu bunga betik kali ni, wahahah~) X3

Sekian, selamat mencuba (kalau berminat) ;3

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( = ^w^ = )

Monday, November 21, 2016

Pesta makanan ialah pesta yang paling menarik :D

Salam semua, minna genki?~ (semua sihat?~) :3

Baru-baru ini aku sempat singgah meninjau sambil menjamu selera di sekitar kawasan parkir kereta Kangar bersebelahan dengan CIMB bank, yang mana di lokasi tersebut telah berlangsungnya sebuah 'pesta makanan Siam' yang diberi nama Thai Halal Food Festival. Pesta makanan halal Thai ini telah pun berakhir pada hari semalam, Ahad 20 Nov 2016. 

2-Country Relationship (Thai-Malaysia) Halal Food Festival. (11-20 Nov. 2016, 10am - 10pm).
Okeh, aku takde nak cerita panjang sangat, nah... terimalah makanan-makanan Thai yang sempat aku tangkap gambarnya. Makanan pertama yang aku cari ialah, minuman - Thai green tea matcha. Memang tengah haus sangat pun masa ni... so, pekena Thai green tea matcha dulu, versi tarik sedas... iced, of course...

Sunday, November 13, 2016

Four in One - Coloring Experiment

Konnichiwa! Happy Sunday, dan salam pertengahan November buat semua rakan mayaku sekalian. Minna genki desu ka? (Semua sihat ka?) ;3

Baiklah, sepertimana yang telah aku janjikan di dalam entry WIP watakala experiment aku yang lepas, berikut adalah hasilnyaaaw~ X3

Ya. Identiti lukisan ini ialah... sejenis makanan, a traditional Malaysian side dish (or salad) yang dipanggil kerabu bunga betik (yang cukup sedap, mengikut resipi aku yang telah diubahsuai dari resepi orang lain nyahahah~). Nak tau resipinya? Okay, maybe I'll share the recipe later with you gaiz in this blog ;3

Aku memilih untuk mewarna lukisan eksperimen aku ini dengan tidak mengikut skema warna objek asal dengan tepat (didn't even try to get as close as possible, just wanted to test some coloring techniques I had in mind), sekadar guna warna Panda poster color (12 colors) dan Faber-Castell watercolor pencils (12 colors), dengan teknik campuran warna yang minima untuk mendapatkan warna-warna lain selain daripada pilihan yang sedia ada.

The lineart, before coloring.
After coloring.
This is what I actually did, sebab tu warna lukisan ni nampak tak sekata. Hahah okeh, cubaan yang ada banyak kelemahan yang boleh diperbaiki. Teknik warna pekat/tebal aku nampak messy, partly because of the relatively small artwork size, and my brushes (with flat tips for thick coloring) aren't small enough to compensate the size. Poster colors should look nice and lively being thick (and on a bigger canvas).




Between these four coloring styles/techniques, I think I'm most comfortable with the thin coloring style (upper left side). Walaupun nampak semacam mendatar or flat sebab guna poster color instead of the regular watercolor (where watercolor is said to be more transparent instead of opaque), somehow, I don't think it looks all that dull or flat anymore. Anyway, I'm gonna get myself a set of Sakura watercolors! Artfriend (name of a fancy art supply shop), you just wait for meh! X3

Okay, that's that. Till my next art experiment, or anything art related (or not). Later gaiz~ ;3

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )

Monday, October 31, 2016

WIP - Next watakala experiment

Salam hujung Oktober buat kawan-kawan mayaku sekalian... iyahhh cepatnya masa berlalu, esok dah masuk bulan baru, bulan sebelas. Nah terimalah entri ke-2 dan terakhir aku untuk bulan ini, entri WIP (Work In Progress) for my next personal watercolor (poster color actually) experiment... aku bagi preview sikit dulu, nak siapkan ni bebetulnya ntah bila weheheeeh~ X3

Just finished the lineart part, will color soon. This will be the 'medium' for my little 'coloring experiment' (or massacre - depending on the final outcome... X3). Tools used: Mechanical pencil (with 0.5 sized lead, 2B), DR Pilot Pigment Ink Drawing Pens (of 02 and 01 point size, waterproof) and a regular eraser. Paper: CAMPAP Sketch Book, Acid Free A4, 110gsm.
Coloring tools - Panda poster colors (tube) and 1 Buncho white poster color (cake), brushes (of 2 different tips for 2 different coloring styles), a watercolor pallet, some tissue papers, water and Faber-Castell watercolor pencils (12 colors).
I'm not sure how this will turn out, but I'll be sure to show the finished result here anyway later when it's done, even if it's dead and rotten (my confidence in coloring is still quite low and this will indeed be a challenge for this plain "plain", and definitely a good practice too) ... ahahahaa (~ "^w^)~"

O-tanoshimi ni, minna! X3

P/S: Thanks for the feedback Faye, sure got me curious enough. I'm going to try using that tip from that school art teacher of yours and see what happens (refer previous post's comment section) X3 

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )

Monday, October 17, 2016

Segmen highlight komentar #4 - kategori campur

Salam Oktober semua, yosh segmen highlight komentar kembali lagi (setelah sekian lama segmen ini menghilang ditelan masa) :p

Last time (3 years ago - lulz) aku buat kategori pelukis, kali ni kategori campur pula (ataupun blogger, memandangkan mereka berempat ini adalah active bloggers yang ohsem). Segmen ini khas diadakan sebagai satu bentuk penghargaan kepada mereka yang agak rajin singgah memberi komen sepatah dua kata di blog picisanku ini, selama ini. Dalam satu segmen, aku highlightkan 4 orang yang rajin dan baik hati. Kali ini, bayangkan mereka sedang mengikuti sebuah acara larian marathon, atau "fun run" :3

Omaigaawd sorry la naa kalau coloring aku buruk sangat, dah hampir 10 tahun kot aku tak sentuh watorcolor. Baru kelmarin je aku ada rasa nak "berwatakala" semula sebab pengaruh rakan melukis (Deaday) yang suka gila berwatakala akhir-akhir ini. Aku guna watakala cap Panda - Poster Color (12 colors) dan DR Pilot Pigment Ink pen (waterproof). Nanti bila aku dah rasa macam "terer/confident" sikit dengan watakala, aku pergi cari watercolor cap Sakura pulak, heheeh ;3


Tidak perlulah kita berteka-teki lagi akan identiti mereka berempat ini, nah... aku introduce terus para rakan bloggers 4 orang yang sempoi ini, bermula dari kiri...,

Deaday -  Pemilik blog Vespa Buruk. Orangnya handal melukis dan kadang-kala dia akan menjadi puitis dengan "colorful french"nya yang tersendiri, terpulanglah kepada mood semasa beliau. Sekarang dia kelihatannya suka ber-watercolor. Asal ada masa lapang sikit saja, mesti dia nak melukis dan berwatakala. Jenguklah blog beliau dan nikmati lukisan-lukisannya yang marvelous, serta penulisannya yang berwarna-warni and lively. *Lukisan di atas bukanlah menggambarkan orangnya yang sebenar, ianya hanya satu watak rekaannya sendiri (OC - original character) dalam kebanyakan lukisannya. **Day, muka OC hang merah semacam kat atas ni sebab dia dah penat berlari... X3
Lee-kun - Pemilik blog Lee-kun's Getaway. Orangnya juga tidak kurang handal melukis dan kreatif sekali. Jenguklah blog beliau dan nikmatilah lukisan-lukisannya yang ohsem and dynamic. *Lukisan di atas bukanlah menggambarkan orangnya yang sebenar, ianya hanya satu watak rekaannya sendiri (OC - original character) dalam kebanyakan lukisannya. **Lee, sorry la kalau warna rambut OC hang ni nampak janggal, aku main mix jer colors untuk dapatkan warna yang lebih kurang macam rambut OC hang... X3
Nohas - Pemilik blog Orangbukit. Beliau gemar berkongsi pengalaman mengembara dan melancong ke tempat-tempat menarik, dalam dan luar negara. Sudah tentu terdapatnya tips berguna yang boleh dipelajari dari beliau. Lawatilah blog beliau dan nikmati pemandangan-pemandangan indah lagi menawan yang ditangkap oleh lensa beliau semasa mengembara, ataupun semasa meninjau tempat-tempat makan serta resort/hotel yang menarik. *Lukisan di atas cuma sebuah anggaran. Beliau masih berada dalam kategori blogger misteri :3
Danial Jaafar - Pemilik blog The Road Not Taken. Tuan empunya blog ini suka menulis cerita rekaan atau cerpen pendek yang kreatif lagi menghiburkan, dan kadang-kala berkenaan pengalaman hidupnya sendiri sepanjang menyelusuri detik-detik pahit manis suka duka kehidupan beliau. Jenguklah ke dunia blognya and be entertained, or even inspired by his amusing writing style. **Danny, maaflah kalau lukisan aku ini kind of makes you look older than your current age, aku tidak sengaja. Huhuu... X3

Sekian dulu segmen highlight komentar yang bersifat 'once in a blue moon' ini, have a nice October! Wakey-wakey people September has ended (Greenday reference) ;3

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ (=^w^=)

Wednesday, September 28, 2016

WordlessWednesday #20 - Prefer it Boiled or Poached?





~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )

Saturday, September 17, 2016

Janjiku Tetap Dikota - Blog Review

Salam ceria September buat semua rakan mayaku sekalian, semua sihat? Seronok beraya haji dan bercuti tempohari? Banyak dapat makan daging korban? :3

Baiklah, entri kali ini ialah entri di mana janjiku pada tahun lepas akan dikotakan jua. Janji tetap janji, janjiku ialah sebuah janji yang dikota (seboleh-bolehnyalah, akan aku cuba juga...). Akhirnya pemenang teka-teki gambar di dalam entri WW#15 aku itu muncul juga dan memberi jawapannya berkenaan hadiah blog review yang ditawarkan oleh aku itu. Setelah mendapat kata setuju @ green light dari Gee Lion (tuan empunya blog Diari Dandelion) tempohari, akan aku review blog beliau di dalam entri ini. Sekalung tahniah diucapkan buat pemenang yang berjaya meneka nama bunga yang cukup old-school dan elegant ini, Kemuning namanya. Hanya jauhari mengenal manikam, begitu juga dengan para bunga. Si Dandelion juga bisa mengenal si Kemuning (wakaka...) X3

Monday, July 11, 2016

Raya Ini - by plain83

Salam Syawal semua, dan  Selamat Hari Raya Aidilfitri. Terimalah lagu raya yang spontan dan very much amateurish ini daripada si plain83, sekadar lagu syok sendiri. *Sambung makan kuih semperit dan kerepek bawang*

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ (= ^w^= )

Thursday, June 16, 2016

Salam Ramadhan 2016

Salam pertengahan Ramadhan 2016 buat rakan-rakan mayaku yang dihormati sekalian. Amacam puasa kalian setakat ni? Seronok? Mesti la seronok, bulan puasa mana boleh tak seronok? Meheheh...

Chai dan Samsul adalah 2 daripada 23 watak rekaan krew BOTK (Buasir Otak : The Komik) saja, tiada kaitan dengan yang hidup mahupun dengan yang sudah tiada. Nak kenal dengan watak-watak BOTK yang lain, dan nak baca komik-komik dari krew BOTK yang lain juga? Bolehlah anda visit dan like sekali page BOTK di SINI ;3...

Saturday, May 28, 2016

Old Box of Joy

L.E.G.O... what does this spell? Yes, it's LEGO! My old, long lost, box of joy! It's been several decades since I last played with my box of LEGO:BASIC!! Oou-eMu-Gee, hisashiburi da ne, LEGO-chan!! X'3


 Okay, minggu lepas aku ada masuk store rumah sebab nak cari anak kucing aku yang perlu dikeluarkan dari situ untuk dipindahkan ke tempat lain yang lebih sesuai (luar rumah), and so, aku terjumpa sekotak LEGO:BASIC aku yang dulunya menjadi mainan kesukaan aku sewaktu berumur bawah sembilan tahun. And to my surprise, keadaannya masih baik (tapi isinya tak cukup la, ada items yang dah hilang) dan isinya nampak seakan-akan masih baru. Oh how nostalgic, what a treasure! Arigatou yo okachan, otochan!! I'll keep this old box of joy somewhere safe and clean *sobs* X'3

Dulu (late 1980's to early 1990's), harga large pack LEGO:BASIC original ni lebih kurang RM20'ish gitu je, sekarang dah jadi beratus ringgit. Time flies, people grow up and grow old, and our currency strength degrades with the passing of time, but this LEGO is almost unaffected by the passing time, tak pudar, tak rapuh, cuma kotak kertasnya saja yang nampak agak dimamah zaman. Betapa tingginya kualiti bahan mainan ini. Superb desu ( TT w TT )...
The other side of the box, showing that this box of joy is enjoyable for both little girls and boys. 
Sisi kotak yang ada info saranan umur minimum (from age 5).
Sisi kotak yang ada info berkenaan LEGO items yang ada di dalam BASIC pack ni. Item yang berupa macam penyendal pintu warna kelabu tu berfungsi untuk meleraikan cantuman LEGO pieces yang ketat. Kalau takdak benda ni, memang masalah besar. Hahah~
Turut disertakan sekali catalog iklan jenis-jenis LEGO packs lain yang available in the market during the late 1980's and early 1990's, dan juga catalog guide LEGO:BASIC (age 5 - 12) untuk membina beberapa struktur bangunan dan kenderaan yang disarankan. Nak buat apa-apa struktur objek lain pun boleh, ikut creativity sendiri. Jyeahhh~ ;3
Catalog iklan untuk LEGO products yang lain. Dari umur bayi sampai la ke remaja umur 16 tahun boleh main LEGO baq hang... hohoho. Nama LEGO pack untuk yang remaja tu ialah LEGO:TECHNIC dan LEGO:MODEL TEAM. Canggih siot untuk zaman 1990's, siap boleh bergerak (motorized) dan jadi control center yang diprogram untuk memegang pen dan lukis pattern tertentu, dan terima arahan untuk bina apa-apa struktur lain, macam robot. Perghhh..., tu level LEGO zaman early 1990's, yang zaman sekarang ni punya pulak confirm la lagi canggih berganda-ganda, harga dia pun confirm canggih siot berganda jugak. Nak tahu lebih lanjut, sila google sendiri, hahaa~ X3
My LEGO:BASIC (large pack), and what's left of it. Hahaa... ok, banyak la jugak yang tak hilang ;3
It has been so long, gaiz... terharu aku melihat korang semula... *sobs*
Main LEGO sekejap di kala weekend petang ni... LoL (for the purpose of making this blog entry actually, hahaha~). Punya la aku suka buat helikopter ni dulu... owh my innocent childhood memories of LEGO came flooding back into my current adult mind. Sure miss those times...
Helicopter pujaan hatiku suatu ketika dahulu. Dulu mana la aku kenal internet, camera digital pun takdak..., sekarang la masanya aku nak cerita pasal LEGO aku kat dalam blog. Kanak-kanak zaman dulu bebas dari pengaruh internet dan media sosial. LoL! X3
Posing dengan background merah gelap pulak...
Ni lagi satu struktur feveret aku dulu, kapal terbang.
Plain's plane is plain awesome, cer sebut. Hehe. Sorry pics dah mula jadi blurry semacam with bad lighting cuz waktu ni dah lewat petang, aku pulak jenis tak suka nak tangkap gambar guna flash atau buka lampu. I prefer natural lighting when taking photographs, I've got my reasons for this. Huhuh... nanti-nantilah aku upgrade digicam...
Okeh hari dah gelap, masa untuk merongkah dan meleraikan hasil binaan menggunakan penyendal pintu alat khas untuk merongkah LEGO.
Baiklah kalian, sila masuk semula ke dalam kotak dan berehatlah sehingga aku ada mood dan masa lagi untuk meluangkan masaku dengan kalian. Mungkin aku akan menggunakan kalian untuk mencari inspirasi di lain masa. Apa-apa pun, it's nice to see you gaiz again after so long, and knowing that you are still in good condition made my day :'3

Alright, that's it for this entry about my long lost, old box of joy. Korang (atau anak-anak korang) suka LEGO? :3

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )

Saturday, April 30, 2016

Personal Anime Review #9

Tis the weekend, and this year's Labour Day falls on this Sunday, and so this Monday is "CUTI", hohoiiii~ ;3

Salam, hello and konnichiwa again to all of you kawaii and sparkly kirakira anime lovers out there~ Minna genki? Kyo mo atsui ne, Mereshia-jin tachi~ (Everyone OK? Today's hot also, isn't it? Fellow Malaysians~) (^~^;)ゞ

Yosh, hisashiburi ja no? (Right, been quite a while eh?). It has been a year since my last anime review of 10 anime series/movies packed in 1 entry, so, here are 10 more interesting anime series/movies for you anime admirers of all ages out there to watch and to enjoy during your free time, or whenever you feel like you need some instant inspiration to spice up your mundane life packed with robot-like daily routine of work/studies and household chores.

Oh hey, before you continue reading this entry, allow me to remind you that this entry is specifically made for the eyes and minds of those who appreciate anime and would spend their free time after work chilling while watching some awesome anime on their PCs, laptops or mobile devices in search of inspiration, instead of... say, watching some other shows on TV, or going fishing, or reading novels, or playing games, or blogging about their daily lives, or chilling out at the cinema or some "hipster cafe", or going out bowling with friends, and doing other etc etc common hobbies and free-time activities out there, okies? To each, their own ;3 

Saa-tte-tto (now then), fellow anime fans, if you've already watched any of these before, do tell me how you feel about them in the comment section below, ne~ ^^

Amagi Brilliant Park
Info & download here
Genre: Comedy, Romance, Magic
Creator: Kyoto Animation, Sentai Filmworks
Vintage: 2014
Type/length: 13 episodes
Personal rating: 7.5/10

P.O.V: Have you ever visited a rather disappointing amusement park? How would you feel if you are suddenly given the task to manage a failing amusement park and bring it back to life, filled with happy children and parents having the time of their lives? "Good management" is the key to the success of this incredibly hard task of a devoted park manager. Making sure that everybody is happy is definitely NOT easy, nearing impossible! ;3 

Shokugeki no Souma
Info & download here
Genre: Tournament, School, Shounen
Creator: J.C.Staff, Sentai Filmworks
Vintage: 2015
Type/length: 24 episodes (with OVA and sequel)
Personal rating: 7.5/10

P.O.V: Another interesting and cunning anime with a cooking show theme! Let the never-ending, fierce (and mind-boggling) cooking battles begin! Beware of the rather unnecessary *cough* lewd *cough* scenes though... Overall, I'm amazed with the idea of each dish! They've done their research well! X3
 
Akatsuki no Yona
Info & download here
Genre: Action, Adventure, Comedy, Romance, Fantasy, Shoujo
Creator: Studio Pierrot
Vintage: 2014
Type/length: 24 episodes (with OVA)
Personal rating: 7/10

P.O.V: Honestly this anime has a rather strong Korean aura in it. It's almost like watching a certain Korean historical-fiction-drama series involving mythical creatures (in this case, dragons) fighting alongside humankind to uphold justice. Mixed emotions are involved in this piece, because the 'supposed antagonist' is not all that horrible of a guy. 
 
BECK: Mongolian Chop Squad
Info & download here
Genre: Drama, Music, Comedy, Shounen, Slice of life
Creator: Madhouse
Vintage: 2004
Type/length: 26 episodes
Personal rating: 6.5/10

P.O.V: A rather old piece, old but kewl. American influenced, Japanese trying to be American, you might say. There was a time when American music and pop-rock culture dominated the minds of most young, rebellious J-teens. I sure enjoyed watching them rebellious J-teens speaking "American English" in this anime. Heheheh ;3

Higashi no Eden
Info & download here
Genre: Action, Sci-fi, Drama, Comedy, Romance, Thriller
Creator: Production I.G
Vintage: 2009
Type/length: 11 episodes (with 2 movies)
Personal rating: 8/10

P.O.V: THIS! This is rather mind-boggling, and addictive, and 'techno-ish'. Watching this can be a good way to exercise a human brain, as it makes one think of a few critical real-life issues from different perspectives. You'll be surprised. Watch this and be entertained, and surprised. Do not be fooled by the rather cute and innocent-looking, lovey-dovey main characters on the anime poster. Believe me, this anime is not an 'easy-going/easy to digest' type of anime. Most likely, at some point, you might question your own sense of justice after watching this.

Hataraku Maou-sama
Info & download here
Genre: Comedy, Demons, Fantasy, Romance, Shounen
Creator: Satoshi Wagahara, White Fox Studio
Vintage: 2013
Type/length: 13 episodes
Personal rating: 7.5/10

P.O.V: One word, FUNNY. The majestic "Devil king" and his "Knight" trying to cope with the humble, modern (but mundane) mortal world is a very interesting idea. I didn't know it could be this appealing. The plot, the script, the twists and all are just ROTFL, OMG I seriously laughed at some scenes! Majide (seriously)~ X3
  
Tiger & Bunny
Info here
Genre: Action, Super Power, Sci-fi, Comedy, Mystery
Creator: Sunrise
Vintage: 2011
Type/length: 25 episodes (with 2 movies and prequel)
Personal rating: 7.5/10

P.O.V:  Okay, I admit, what drove me into taking a peek into this anime in the first place was the abundance of T&B related fan-arts popping out among the art communities who are into Japanese anime and manga. I wuz like wuuutt? Tiger & Bunny? Tora to Usagi? What's with all this hype about these two men? And the characters are mostly flashy and sassy-looking and oooh okay they are all super heroes with unique super powers, fighting daily crimes while appearing on a "real-time" TV show, and each of them heroes has their own... sponsors?. Hmmm... alrighty... *grabs popcorn and soft drink* X3

One Punch Man
Info & download here
Genre: Action, Comedy, Parody, Sci-fi, Seinen, Super Power, Supernatural
Creator: Madhouse
Vintage: 2015
Type/length: 12 episodes (with one OVA)
Personal rating: 8.5/10

P.O.V: Phenomenal. Love it. You don't get to see this kind of anime often. I definitely want more of this. And that is all I have to say about this one. ONE PUUUNCH!!! End. *XDDD*


 Folktales from Japan 
Info & download here
Genre: Historical, Kids, Supernatural
Creator: Tomason
Vintage: 2012
Type/length: 211 episodes and still airing, ongoing...
Personal rating: 7/10

P.O.V: The title pretty much sums it all. Folktales from Japan, Nippon no Mukashibanashi. Each episode of this anime series is packed with 3 individual, loose, and different stories. Each story is special, and drawn differently from the other. The narrators, however, are the same in every story. I learned quite a lot of Japanese folktales just by casually watching this whenever I feel like it, and that is so cool. I'm thinking, Malaysian folktales should be compiled and presented in this manner too. Remember that time, sometime ago in the early 90's, when there was that Sang Kancil 2-D animated series showing almost daily on RTM, TV 1? That was precious. 

Itoshi no Muko
Info & download here
Genre: Comedy, Slice of life
Creator: DLE
Vintage: 2015
Type/length: 25 episodes (with OVA and 1 movie)
Personal rating: 7/10

P.O.V: Overwhelming cuteness. I just love watching this kawaii inu (cute dog) with a "junjou otome gokoro" (a pure woman's heart), named Muco. Watching Muco just calms my nerves and lifts my spirits by "shooing away" all of my negative and killing intent. It's practically a therapy. Yes, simple, easy-going/easy to digest, super cute anime interest me too ;3


 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~Previous anime reviews~

Well that's all for now my koneko-tachi chan (kittens), watch out for my 10th post of personal anime review, coming soon (...probably sometime next year). I think I'll just make my personal ANIME REVIEW a yearly blog entry. If you haven't noticed, my previous Anime Review entry was published sometime during last year, and the one before that was done in the previous year. Hey, I'm busy too ya know hohoiii~ Reviewing 10 anime series/movies per year is quite plenty meh... no joke desu.

Later gaiz~ ;3

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )

Sunday, March 20, 2016

Review buku Nihongo Liza Sensei :)

Salam equinox gaiz! Konbanwa minna-san, kyo wa maji atsui desu ne~ (selamat petang semua, hari ni panas betul kan~) (^~^;)ゞ

Okeh, kali ni aku nak buat satu review yang ringkas berkenaan 2 buah buku bahasa Jepun hasil tulisan Liza sensei yang bagi aku cukup menarik untuk diteliti dan dijadikan rujukan bagi mana-mana orang Malaysia yang berminat untuk mempelajari bahasa Jepun (kaiwa - percakapan/lisan) secara santai. 

Layari blog Liza sensei di bukubahasajepun untuk maklumat lanjut serta pesanan buku.
Back view of Liza sensei's books. Go to bukubahasajepun for more info.





Latest news, buku TAHAP 3 baru saja dikeluarkan oleh Liza sensei, tapi aku belum beli lagi sebab aku nak bagi habis baca buku beliau yang TAHAP 2 dulu. Heheh~ ;3

Sepertimana yang telah ditulis di bahagian belakang buku Tahap 2 beliau, perbezaan buku Tahap 1 dan Tahap 2 adalah seperti berikut:

Tahap 1: Bahasa formal/sopan. Untuk berkomunikasi dengan orang yang baru dikenali dan golongan yang perlu dihormati. Mengutamakan rasa hormat. Bahasa penulisan. 

Tahap 2: Bahasa pasar/kasual. Untuk berkomunikasi dengan orang yang rapat dan mesra dengan kita, serta golongan yang berstatus lebih rendah dari kita. Mengutamakan rasa mesra. 

Honestly I enjoy reading and casually studying her Nihongo books focusing only on kaiwa (lisan). Apa yang membezakan buku-buku Liza sensei ni dengan buku-buku Nihongo lain yang aku ada ialah, buku-buku Liza sensei ni ditulis dalam bahasa Melayu, dan menggunakan huruf romaji (bukan hiragana/katakana/kanji) sepenuhnya untuk bahasa Jepun, dan ini membuatkan aku rasa seperti menghadiri sebuah kelas bahasa Jepun yang diajar oleh seorang guru Melayu yang sangat mahir dalam Nihongo (which she really is, and she is very knowledgeable, experienced, and qualified in teaching Nihongo to Malaysians). Ini membuatkan buku-buku ini memang ada semua (atau hampir semua) jawapan kepada persoalan-persoalan atau kekeliruan bahasa yang mungkin timbul di dalam fikiran kebanyakan orang Melayu yang sedang belajar Nihongo atau ingin bercakap dalam Nihongo, tetapi tidak/belum tahu membaca atau menulis hiragana/katakana/kanji. I like her approach in explaining language problems and miscommunications that might occur (or have occurred) when a Malay attempts to speak Nihongo with a regular Nihon-jin. 

Preview content Tahap 1 sikit, harap Liza sensei tak marah ehheiii~ :3
 
Preview content Tahap 2 sikit, harap Liza sensei tak tensen. Heeep, puromoto no tameni ne, okoranaide kudasai~ (demi promosi ye, sila jangan marah~) X3







Aku sememangnya dah sedar dari dulu lagi yang sebenarnya bahasa Jepun ni lebih dekat dan banyak persamaannya dengan bahasa Melayu (secara lisan), berbanding bahasa Inggeris. Dari segi dialek atau slanga (slang) bahasa pula, bahasa Jepun sebenarnya lebih dekat dengan bahasa Melayu utara. Orang Perlis dan Kedah sepatutnya boleh lebih cepat tangkap dan faham kalau belajar Nihongo. Hahahaa... maji desu yo (seriously), I'm not joking. Okay, sini aku senaraikan beberapa contoh ayat bahasa pasar yang boleh aku fikirkan sekarang:

Nihongo (informal): Suki ka kirai ka ore shiruka?!
Malay (northern dialect): Suka ka benci ka aku peduli apa?!

Nihongo (informal): Koko doko? Omae no uchi ka?
Malay (northern dialect): Sini mana? Hang punya rumah ka?

Nihongo (informal): Kore dare no kutsu? Anata no kutsu ka?
Malay (northern dialect): Ni siapa punya kasut? Kau punya kasut ka?

Nihongo (informal): Omae daijoubu? Itai ka?
Malay (northern dialect): Hang OK? Sakit ka?

Hahaa... macam "sepesyen" je kan gayanya? Maksud setiap perkataan tu pun sama word-by-word baq hang~ Apa? Tak cukup menarik? Nak contoh-contoh lain yang lagi power dan tepat, boleh pi tanya Liza sensei di BLOG LIZA SENSEI. Nak beli buku-buku Nihongo Liza Sensei ni pun boleh order terus dari beliau, atau pun pi cari sendiri di kedai-kedai buku yang popular. 

Antara buku-buku lain untuk belajar Nihongo yang aku rasa ohsem adalah seperti di dalam gambar berikut. Highly recommended *thumbs up* ;3

My collection of Nihongo books (in English with some romaji and hiragana characters).






Sekian. Nihongo o benkyoshimasho~ (Mari belajar bahasa Jepun~)

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...