Click Me Plzzzz

Monday, July 31, 2017

Korea trip, Day 3 (Part 1) - Jejudo

Salam hujung Julai buat semua readers yang sempoi sekalian, diharapkan kalian semua sedang sihat dan sejahtera saja di luar sana ;3

Baiklah, entri kali ini ialah entri bahagian pertama (dari tiga bahagian) berkenaan aktiviti jalan-jalan dan makan-makan aku di Pulau Jeju (Jejudo), South Korea, together with my sis and our hired personal tour guide (cik Raihan, comel dan baik budaknya) to show us around Jejudo for 1 day  ;3
 
Me, poking softly (using some unlucky gastropod as a tool) at some kind of a soft coral or sea anemone species at the rocky shores of Seongsegi beach during low tide. They squirt water out of their bodies and shrink when they're surprised, how gwiyeo (cute)~ X3

Okeh, aku mulakan entri ini dari Gimpo airport, Seoul. We (my sis and I) arrived here around 9'ish am, setelah bertolak dari Myeongdong dengan menaiki van Starex.

Gimpo airport, Seoul. Dari sini, kitorang nak terbang ke Jejudo, dengan menaiki flight Korean Air.
Tunggu kat depan gate, tingkat atas. Awal lagi ni, Gate 10 untuk flight kitorang tak buka lagi. Usha-usha keadaan sekeliling dulu, tengok gelagat orang tempatan ;3
Bergambar jap, oh ada geng aweks Korean cun kat belakang tu, geng baju biru (serius cun macam retis). Kat depan aku ni pulak ada sorang anak Korean (cheeky little boy) dok acah-acah nak tangkap kasut aku (dari celah kerusi kat depan), tak pasti la kenapa. Hahah... excited dorang ni nak pergi Jejudo.
Sementara menunggu gate buka, tangkap gambar airport view dulu... "Heyyo Gimpo, wassup~" ;3
Beli strawberry juice dulu dari snack booth yang ada kat sebelah ni, awal tadi tak sempat nak breakfast kat hotel (hahah...)...
Periksa tiket lagi sekali (buat kali ke-berapa belas entah), sebab gate macam lambat betui nak buka... risau kalau-kalau kitorang tersilap tengok info. Hahah... cuak wei kalau tersilap flight info kat tempat orang :'3
Makin ramai orang, dah agak sesak ni menunggu gate buka, excited dorang ni nak terbang ke Jejudo. Ada ramai budak-budak teenagers (rombongan pelajar mungkin). Agaknya gate lambat buka dan buat rilek je sebab ini local flight, bukannya nak terbang keluar Korea...
Setelah sejam lebih berada di atas udara (from Seoul to Jejudo), kepulauan Jeju sudah berada di bawah flight ini. Pertama kali kitorang tengok Jejudo, rasa woahhh~ X3
Dah sampai Jeju airport tadi, kitorang pun dijemput oleh cik Raihan (tour guide). Ohsem betul naik kereta yang dia bawa sendiri kat sini, orangnya pun sempoi (dan comei, hehe...). Cuaca kat sini macam mandom sikit hari ni, ditambah dengan fenomena 'yellow dust' yang belum reda.
Lokasi pertama yang diterjah di Jejudo ialah, Gimnyeong Seongsegi beach :D
Let's go see what's interesting about this beach~ :3
Wild dandelions growing on white sand, I didn't know they could~ :3
White, sandy beach... with black rocky shores and seaweed, lots of seaweed. I think I've seen this view somewhere in my dream some time ago, seriously deja vu :3
Tengok kincir angin gergasi kat belakang tu, rasa macam gerun sikit, entah pasaipa. Ada satu tu takde wind blades, kena cabut terus kipasnya sebab ada blade yang patah selepas dipukul ribut kencang (info I got from Raihan, our tour guide). Set kipas yang barunya belum dipasang, maka gondol la kincir tu selagi tak dapat new blades.
Moving further towards the black rocky shores and seaweed :3
Would you look at that... huge abundance of seaweed, and they're mostly sea lettuce! (nyam nyam?) :3
Seaweeds are not plants, they're algae, and are actually protists (from the kingdom Protista).
Bergambar sikit kat pantai berbatu ni~ X3
Me and my sis, at Seongsegi beach, Jejudo ;3
My curiosity is slowly consuming my mind. I wonder what these sea lettuces taste like... I really want to know~ X3
No, no... it could be bad news for me if I eat them just like that. Think about something else! Look at the view, not the seaweed (but there's seaweed everywhere here)~ X3... *and the mind battle continued in my head for several minutes*
I... want... to... taste... the... sea... lettuce....really... wanna...
Seawater... is... so... clear... and clean... and... and... doesn't smell fishy... ermmmm...
Raihan told me that once there was this guy tourist (whom she had brought to this beach with her some time ago) got curious too and ate this seaweed. Nothing happened to the dude afterwards so... ah well, here I go... Y.O.L.O (You Only Live Once)~ X3

And, just as I predicted... they're FRIGGIN' YUMMEH!! Nyam nyam! I ate several blades of this delicious wild sea lettuce! Seriously! Rasa macam nak bungkus bawak balik untuk dimakan dengan maggi kari! *Oii, of course la aku tak buat macam tu pun (the bungkus-bawak-balik part), tak baik tau kalau ambil benda free banyak-banyak macam tu, hahaha* Kalau dorang jual ni, nak jugak aku beli. Huhuu... ( ~";^ w ^ )~


Selain sea lettuce (algae), ada juga sea anemone and other sea animals (maybe soft corals and sea worms).
Me, poking softly (using some unlucky gastropod as a tool) at some kind of a soft coral or sea anemone species. Masa air laut tengah surut ni (low tide), dorang tak keluarkan tentacles. Jadi, agak susah nak tentukan apa jenis haiwan laut ni. They squirt water out of their bodies and shrink when they're surprised, how gwiyeo (cute). Dalam gambar kat bawah ni, dia keluarkan tentacles di dalam air.
This looks like a mini marine aquarium, pretty and delicate. Dalam 'lopak' ni, boleh nampak haiwan dalam gambar yang kat atas tu tengah keluarkan tentacles (bahagian kiri-tengah gambar), sebab dia sedang terendam di dalam air. Anak ketam pun ada dalam lopak ni, so cute~ X3
Okeh, masa untuk ke destinasi lain pulak... we only have a day to enjoy Jejudo, huhuu...
Apa tu? Padi? Padi huma? Gandum? Kena pergi inspect ni...
Barley! Awwh teringat lagu Sting - "Fields of Gold". This is awesome! X3
"You'll remember me, when the west wind moves, upon the fields of barley. You'll forget the sun, in his jealous sky, as we walk in fields of gold" - Sting, in Fields of Gold.
Dandelions are here as well. Oh somebody is thinking about imitating a rather famous scene in the K-drama "Goblin", where the Goblin bride blows on a dandelion. Sabar je ler... lulz X3
Hahaha... ye, tiuplah bunga tu kak oii, tiuplah... aku ambil gambar elok-elok ni...
Dandelion yang sudah bersedia untuk terbang membawa benihnya ke lokasi lain pula...
Aku tak hairan sangat dengan bunga dandelion, aku hairan dengan barli... hahah~ X3
Kat ladang barli ni ada banyak serangga yang rupanya macam lalat. Cuak jugak aku kalau-kalau serangga ni jenis yang 'serang' mata orang ke apa, dah mula fikir bukan-bukan dah malam tu kat hotel bila sebelah mata aku tiba-tiba jadi merah. Fuuuh, nasib baik takde apa-apa, esok tu mata aku slowly jadi cerah semula. Aku sangat risau kalau-kalau ada larva serangga ke apa yarghhh nightmare! Syukur la takde apa-apa :"3

Okies, sekian dulu entri aku jalan-jalan Jejudo setakat ini, nantikan entri Day 3 (Part 2) yang akan muncul dalam masa beberapa hari lagi, InsyaaAllah. You'll be seeing more of Jejudo, and more of the amazing awesomeness that she has to offer ;3

My previous Korea trip entries:  

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )

14 comments:

  1. ahhhh I love seaweed! Nak jugak rasa yang fresh instead of the dried ones.... Pantai.. Tiba-tiba rindu kampung halaman

    ReplyDelete
    Replies
    1. I love seaweed so much... nori, sea lettuce, kelp... all of them edible ones are just awesome, aku sukahhh X3

      Delete
  2. bestnya gi Korea di, kaknoor entah bila nak sampai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best kak, hehe. Saya tak sampai Brunei lagi, entah bila nak sampai :)

      Delete
  3. hai plain ! windunya T______T

    byk story dah terlepas ni.
    i try to catch up satu-satu ye.

    haduh haduhhh syoknya travel !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anaaaa lama tak kelih (nampak)... pabaq? :D

      Makaseyh sebab masih ingat lagi kat titewww~ X'3

      Delete
    2. lama tak nampak sebab hanyut jauh ke laut dalam :D
      ni baru berjaya ke darat semula. jenuh pelan-pelan kayuh kikiki

      mustila ingat. mana buleh lupa Plain hehe *muah mmuahh mmuahh* Dato Vida haha

      Delete
  4. ok..baru abis khatam awak punya blog.Lama dah tak baca blog2 ni.Terjumpa blog awak terbuka hati utk folow.Dan nak tanya..mcm mana boleh pandai nihongo?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uishh, khatam? ("@_@)... ahaha, thanks... hahah~ :3

      Ooh, boleh la sikit2 kecek nihong tak formal, belajar sendiri2 je dari buku, dan anime. Anime cukup membantu, hahahah...

      Delete
  5. wahh bestnyer jalan2 korea tuu., mencangkung tgh sawah barli tu x takut kene gigit pacat keeew., hehe2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Wak Trilalat, hahah... takde pacat la kat situ Wak, ada geng Wak je kat situ (lalat barli). Hahah :'D

      Delete
  6. jeju mmg best, lg best ada tour guide mcm ni, rasa nk repeat jeju, tak puas gi dulu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Next time sis boleh la pergi area east Jejudo ni, kat sini tak ramai dolhareubang (stone men/tall grandfather) dan takde nampak pokok pisang atau betik macam yang kat kawasan sis visit dulu tu :D

      Delete
    2. hehe..nak cover east jeju lak..nanti boleh amik tour guide ni..

      Delete

Ada nak kata apa-apa yang bernas lagi kreatif? Kamon, kamon~
Oh, btw... Anonymous are NOT kewl at all, highly UNattractive, LoL~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...