Click Me Plzzzz

Thursday, June 22, 2017

Korea trip, Day 2 (Part 2) - Seoul

Salam hujung Ramadhan, dan selamat sejahtera buat semua~ ;3

Uwaah, tinggal beberapa hari saja lagi sudah nak masuk bulan Syawal. Ramadhan 2017 sudah hampir ke penghujungnya. Semoga kita semua diberi kesempatan lagi untuk bertemu dengan Ramadhan pada tahun hadapan. InsyaaAllah :)

Taklah, aku takde sewa dan pakai pun hanbok kat Bukchon Hanok tu. Aku usha-usha je orang lain yang beriya pakai hanbok sambil jalan-jalan dan bergambar sekitar sini ;3

Okay, as promised in my previous entry, berikut adalah sambungan 'report' aku berkenaan aktiviti merendek, merayau, jalan-jalan dan makan-makan di Seoul pada awal bulan lepas, together with my sis, and Fahmi (our hired tour guide to show us around Seoul for 2 days).

Dalam entri ini, aku akan highlight dua perkara, iaitu Seoul Central Mosque di Itaewon, dan Bukchon Hanok Village, sebuah lokasi di mana kita dapat melihat ramai orang (locals and tourists) berjalan-jalan sambil bergambar sana sini setelah mengenakan 'hanbok', pakaian tradisi orang Korea Selatan. 

Seoul Central Mosque, Itaewon. Nampak macam ada aktiviti gotong-royong dalam urusan penambahbaikan masjid. Hujung minggu, ramai orang Islam di sini boleh turut serta menyumbang tenaga sambil beramal.
Ruang masjid di luar sebelum masuk ke dalam untuk solat.
Boleh baca buku-buku Islamik juga di sini.
Prince Sultan Islamic School - Seoul, ada di depan masjid ni saja, dalam kawasan Seoul Central Mosque juga. A little bit of reading material regarding this topic: Saudi Gazette.
View of Itaewon (and beyond, sejauh mata memandang) dari tepi bangunan Prince Sultan Islamic School. Masa ni Seoul sedang dilanda fenomena 'yellow dust' (yang dah agak reda), maka pemandangan di kejauhannya tu kelihatan tidak begitu jelas :(
Alright, teruskan aktiviti menapak lagi, ke arah subway station untuk naik train menuju ke Anguk station.
Tengok dari luar je ni, tak singgah pun. Teruskan menapak... ;3
Ya... sempat lagi snap shot gediks dengan plat penutup jalan... lulz X'3
Menapak dan menapak lagi... on the way to the subway station...
Sempat bergambar sebelum nak turun tangga subway station. Posing 'sedang berjalan'... X3
Tour guide tunjuk cara macam mana nak beli train ticket. Takpa, ada option choose English language X3
Dah beli tiket, kita turun escalator...
Sementara menunggu train sampai, belek-belek subway map dulu (pening jugak renung ni lama-lama)... dari sini nak ke Anguk, lepas tu nak menapak ke Bukchon Hanok Village...
Selagi tak dengar "Anguk station", jangan turun... X3
Dah sampai dan turun di Anguk station. Belek-belek map sini sikit supaya tak rasa lost sangat nanti X3
Tiba-tiba kat sini ada jumpa sebuah display about Dokdo, a volcanic island consisting of 2 main islets named Dongdo and Seodo. Informatif sungguh... tak pasti kenapa informasi pulau ni ada di Anguk station ni...
Cantik, bersih dan kemas betul station ni... siap ada ruang macam art gallery lagi...
Map of Bukchon. This is a residential area, so please be quiet and do not disturb the neighbors in this area :3
Penunggu subway "embedded" in the station wall...
Nampak ni sebelum nak naik tangga keluar dari station ni... hahaa yes, mind your manners, people! X3
Tengah menapak ke Bukchon Hanok, jumpa bunga lagi. Bunga putih kat hujung tu sangatlah harum, macam bedak.
Lain macam je aku tengok bunga putih-hitam ni... petals dia unik betul...
Okay2, ni last gambar bunga dalam entri ni... hahaha (ye ke?)... X3
What a cute display of Korean miniature 'things'... okay poor choice of words there, pardon me~ X3
Korean tea cups and wares... how lovely~ Ok, teruskan menapak...
Mana Hanok Village nih?... Tak nampak lagi geng pemakai hanbok ni, jauh lagi kot...
Sabaq2, rilek dulu... teruskan menapak~ X3
Dekat dah ni... sikit lagi...
Tadaaa... dah jumpa pemakai hanbok! Laju je dorang ni berjalan X3
Hi, anyeong~..., makan apa tu? ;3
Ini dia tempat hanbok rental shop. Siapa teringin nak cuba pakai hanbok, sinilah tempatnya. Sewanya 10000 won (dalam RM40 lebih gitu). Kat luar ni ada jual souvenirs juga.
Bukchon hanbok... lovely indeed~ Kat belakang tu ramai jugak orang tengah tunggu giliran nak pakai hanbok. Me and my sis tak berminat nak cuba pun, kami takmo merayau lama-lama kat sini ;3
Bukchon souvenirs, mostly fabric items... hats, scarves, handkerchiefs...
Guys in male hanbok. Dorang tengah ber-wefie dengan pokok sakura plastik (plastik pun jadi la... musim sakura dah habis sekarang, dah bulan Mei) ;3
Manakala aku pula bergambar di tangga rumah sapa ntah kat sini... hahah! Agak-agaknya berapa la harga sebuah rumah kat Bukchon ni yer? :3
Bangunan dan binaan sekitar Bukchon Hanok...
Ni tengah tunggu girlfriend/wife dia habis shopping kat depan kedai agaknya mamat ni...
Bangunan dan binaan sekitar Bukchon Hanok...
Siapa yang tinggal area sini mesti dah bosan tengok random tourists wearing hanbok almost everyday...
Bergambar kat sini pulak...
Menapak lagi sekitar sini, tengok para pemakai hanbok berjalan-jalan dan ber-selfie/wefie...
Seterusnya bergambar di depan gate rumah sapa ntah pulak... nice-looking gate X3
Setakat ni dah banyak jugak la aku nampak banner/notice mintak orang suruh senyap ni... wataknya sama, budak botak ni jugak. Hahaa... ya, hormatilah para penghuni kawasan ini dan jangan buat bising mahupun membuang sampah, mengetuk pintu atau merokok.
Menapak lagi, tengok apa-apa yang menarik yang boleh diterjah...
Oh my goodness! What's this?! Why is there a peculiar-looking red devil doing a handstand here? :3
Ogre Sakun Kokdu? What a name... and where's your cat friend, the healing cat Kuncat Kokdu? :3
Sakun Kokdu's friends, I guess? :3
A nice spot for photography, just beside the peculiar ogre doing a handstand, alone...
Korean politics... again, even in Bukchon Hanok. Masa ni dorang tengah sibuk nak mengundi. These people are holding up presidential campain posters of candidate Sim Sang-Jung while strolling along the streets of Bukchon.
White flowers in Bukchon (dari garden rumah sapa ntah), I'm guessing they're white hydrangeas? :3
Okay, dah penat ronda-ronda Bukchon Hanok Village, kami duduk lepak sekejap kat depan convenience store ni sambil minum air sejuk. Japgi nak menapak pergi naik bas untuk ke Heritage Building di Gwanghwamun pulak, nak tengok Admiral Yi Sun Shin dan King Sejong (statue dorang je la, hahah...).

Okies, sekian dulu entri aku jalan-jalan Seoul setakat ini, nantikan entri PART 3 yang akan muncul dalam masa beberapa hari lagi (selepas hari raya ni), InsyaaAllah.

My previous Korea trip entries: 

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )

4 comments:

  1. Detailnya ko lukis hanbok weyh!!!
    That handstand fella is good looking..kakaka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks for the compliment, monamieh... aku tak puas hati sebenarnya dengan coloring aku ni, didn't turn out the way I planned huhuu. Baru nak biasakan diri guna Kuretake water brush yang ohsem itu~ X3

      Kakaka... pelik weyh tetiba je ada dia kat situ X3

      Delete
  2. kat situ boleh test pakai baju traditional korea ek.. belum pernah merasa musim berbunga di korea.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'ah boleh sewa untuk dipakai sekejap, 10k won (around RM40) :)

      Delete

Ada nak kata apa-apa yang bernas lagi kreatif? Kamon, kamon~
Oh, btw... Anonymous are NOT kewl at all, highly UNattractive, LoL~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...